Консервативната Християндемократична общност (ХДО) се обяви за победител на парламентарните избори в Хърватия, съобщи в. "Дейли телеграф".

Това бе първият вот в бившата югославска република след приемането й в ЕС през 2013 г.

ХДО на Томислав Карамарко ще има 61 депутати в 151-членния парламент в Загреб. Това сочат резултатите след преброяване на 70 на сто от бюлетините.

53 места ще има управлявалата досега Социалдемократическа партия (СДП) на премиера Зоран Миланович.

Премиерът Зоран Миланович бе весел само по време
на гласуването. След това не му бе до смях.

Това означава, че никоя от партиите няма да може да формира самостоятелно правителство. Така победителят на практика е създадената едва преди три години партия "Мост", отбелязва АП. Още по време на кампанията тя обяви, че ще се бори за реформа на раздутия държавен сектор и за по-добър бизнес климат.  Това като че ли я приближава повече към ХДО.

Лидерът на "Мост", психиатърът Божо Петров заяви, че партията му ще подкрепи едно бъдещо правителство само ако извърши реформи в съдебната система и публичната администрация.

Божо Петров създаде "Мост" едва преди три години, но вече ще
има решаваща роля в хърватската политика. Снимка Фейсбук

Лидерът на ХДО Карамарко изтъкна, че "две трети от гражданите са гласували за промяна". Той призова към сътрудничество "всички, които искат промяна, всички, които са готови да се борят за качествен живот в Хърватия". Партията му има главна заслуга страната да обяви независимост от Югославия през 1991 г. 

Новото правителство в Загреб ще трябва да се заеме с икономическото възстановяване на страната след шест години на рецесия и да се справи с хилядите мигранти от Близкия изток, които преминават непрекъснато оттам на път към Западна и Северна Европа, отбелязва Ройтерс.

Безработицата в страната е 16 на сто, докато средната в ЕС е 9 на сто.