Регионалният парламент на Каталуня одобри днес план с „пътна карта" за отделяне на автономната област от Испания, съобщи електронното издание на в. "Вангуардия".

След ожесточени дебати депутатите поставиха начало на 18-месечен процес към независимост. По план той трябва да приключи до 2017 г.

В декларацията се говори за „тържествено започване на създаването на независима каталунска държава под формата на република". Тя бе гласувана с мнозинство. Тя получи общо 72 гласа - подкрепиха я повече от половината от депутатите в 135-местния парламент в Барселона. Те са от двете главни партии, борещи се за независимост - „Заедно за „за" на каталунския президент Артур Мас и малката крайнолява Кандидатура на народното единство (КНЕ). 

Правителството на испанския премиер Мариано Рахой реагира незабавно. То ще сезира Конституционния съд, ако резолюцията бъде приета.  Ако съдът приеме жалбата на Мадрид, което се очаква да стане, автоматично ще бъде замразено изпълнението на резолюцията, докато магистратите вземат окончателно решение.

Сезирането ще стане след извънредно заседание на Министерския съвет в Мадрид в сряда, твъ рди "Вангуардия", като цитира свои собствени източници.

Този нюанс обаче е предвиден от депутатите, подготвили приетата днес декларация, отбелязва АФП. В документа се заявява, че "процесът по отделяне от Испания не е обект на решения, взети от испанските институции, включително от съда".

Текстът на резолюцията не е правно обвързващ. В нея се призовава регионалният парламент да започне да изготвя законодателство в рамките на 30 дни, свързано с отделни социално-осигурителна и финансова система.

Днес следобед се очаква Рахой да обяви нещо като контрадекларация. Това трябва да стане на митинг на неговата Народна партия в град Бехар, автономна област Кастиля и Леон. Премиерът вече разговаря с Педро Санчес - лидера на опозиционната Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП). Социалистите също са против отделянето на Каталуня.

Всичко това се случва малко повече от месец преди редовните парламентарни избори в Испания. Те са насрочени за 20 декември. консервативната Народна партия управлява с абсолютно мнозинство от  края на 2011 г. Сега обаче почти сигурно тя ще го загуби. Очакват се значителни успехи на радикалната левица "Подемос" ("Можем") - испанския еквивалент на гръцката СИРИЗА.