Бежанската криза няма да разруши Европейския съюз, защото гражданите му не искат да се връщат към миналото на Студената война и желязната завеса, уверена е заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Тя днес участва в откриването на мемориал с парче от някогашната Берлинска стена близо до централната сграда на Комисията в Брюксел. В церемонията участваха председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер, министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле, еврокомисарят по дигиталния пазар Гюнтер Йотингер.

„Ние ще намерим решение. Когато си спомним за това минало, намираме в себе си волята за решение“, каза Георгиева. Репортери я помолиха да коментира предупреждение от външния министър на Люксембург Жан Аселборн, че ЕС е заплашен от разпад заради миграционната криза.

Бетонният къс от стената, разрушена при обединението на Германия преди 26 години, носи върху себе си графит на американския президент Джон Кенеди. Две години след построяването на стената, разделила Берлин, Европа и Германия, той произнася в тогавашния Западен Берлин реч, останала в историята с култовата фраза „аз съм берлинчанин“.

„Без европейската интеграция Берлинската стена щеше да е още реалност - каза Шойбле. - Без американската солидарност нямаше никога да постигнем евроинтеграцията, нито щяхме да ликвидираме разделението от времето на Студената война.

Европа и европейските граждани не бива да забравят, че европейската интеграция и Атлантическият съюз са двете страни на една и съща монета“, добави той.

От началото на тази година европейският бюджет е увеличил повече от два пъти парите за справяне с бежанската криза – от 4,5 милиарда евро на близо 10 млрд. евро, припомни Георгиева. Това е станало за сметка на резерви и на гъвкаво изразходване на средствата. То няма да засегне парите, планирани за държавите-членки.

По думите ѝ въпрос на техен свободен избор е дали да насочат част от полагащото им се еврофинансиране за бежанците. Парите от кохезионната политика, от Европейския социален фонд и за развитие на селските райони могат за бъдат разглеждани за тази цел. Това обаче не е наложително.