В  този момент влизат участниците в свикания днес от президента Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС). От думите на тези, които се спряха да говорят пред журналистите, стана ясно, че очакват КСНС да се занимае не само с геополитическите теми Сирия и Русия, а и с реформите в сектор "Сигурност", довели до масови полицейски протести миналата седмица.

Започваме разговори в рамките на тази седмица с всички парламентарно представени сили - ще си говорим за Програмата за развитие на отбранителните способности, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев преди да влезе в сградата на Президентството, цитиран от агенция "Фокус".

"Ще си говорим и за други закони, които касаят пряко с Министерство на отбраната", каза още Ненчев.

"Влизам с очакване да се говори за реалните проблеми пред националната сигурност, а не за хибридни войни и други хибридни понятия", заяви и съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

По думите му "нелегалните вълни, които заливат Европа" са предизвикателство пред националната сигурност в контекста на реформите в МВР и МО. 

"Погледнете ситуацията, която разбули духовете в сектор "Сигурност", това също е проблем пред националната сигурност. Когато имаш подобен засилен емиграционен натиск, когато на 1000 км от двете страни на границата на България и в Близкия Изток се водят военни конфликти и има заплахи от тероризъм, да си правиш експерименти със сектор "Сигурност" и то в последния момент скрито покрито, няма начин да не се предизвика тази реакция. Не знам какво е замислил като дневен ред президентът, но определено полицейските протести са част в системата наречена национална сигурност", посочи Каракачанов. 

Този път лидерът на "Атака" Волен Сидеров не "участва" в КСНС, оглавявайки протест пред прозорците на Росен Плевнелиев, а влезе в сградата. Сидеров повтори тезата си, че този Съвет е закъснял. 

"Явно след посещението на Плевнелиев в Букурещ американците са му казали, че трябва да свика такъв съвет, където да се изложат доклади за това колко е лоша Русия", заяви без изненади лидерът на "Атака".

"Мисля, че знаете от кога искаме да се случи това свикване на КСНС. Темата с бежанците беше многократно обсъждана в Европа и България трябваше да бъде там със своята позиция, а не постфактум да обсъждат какво са решили началниците. Не очаквам нещо особено, а очаквам президентът да изпълни задълженията си и да свиква по-редовно КСНС", бе лаконичен и лидерът на БСП МИхаил Миков. 

На въпрос полицейските протести ще станат ли част от дебата, Миков отговори:

"Нямам представа, защото докладите са засекретени, така че ще видим".