Делът на грешките в изразходването на Европейския бюджет през миналата година е спаднал незначително – на 4,4 на сто от 4,5 на сто през 2013 година, съобщи днес Европейската сметна палата. Днес тя представи редовния си годишен доклад.

Най-голям, както и през миналата година остава делът на грешките в областта на политиката за социално-икономическо сближаване. Там не по правилата са изразходвани 5,7 на сто от евросредствата. Следва секторът  „Конкурентоспособност за растеж и работни места“ с 5,6 на сто дял на грешките. Най-нисък е той в областта на административните разходи – 0,5 на сто.

Палатата отбелязва, че делът на грешките остава над 2-процентовия праг на същественост. Грешка означава изразходване на европейски средства без пълно спазване на регламентите за това. Тя не означава, че нарушенията са непременно криминални.

Анализът на палатата показва, че вероятността от грешка е двойно по-голяма (5,5 на сто) там, където ЕС финансира дейност възоснова на подадена от получателя декларация за разходи отколкото при програмите, където се плаща възоснова на изпълнени условия (2,7 на сто).