Първият търговски самолет на Япония от 50 години насам направи своя първи полет, съобщи Ройтерс. Самолетът Mitsubishi Regional Jet (MRJ) излетя за едночасов полет от летището в Нагоя, за да изпробва способностите на машината след близо 3-годишно забавяне на нейната програма.

Подразделението на Mitsubishi Heavy Industries, което през Втората световна война произвеждаше изтребителя Zero, се надява със струващия $47 млн. регионален самолет да се конкурира с компании като канадската Bombardier и бразилската Embraer, които доминират пазара на малки самолети.

MRJ е първият търговски самолет, който Япония пуска на пазара след 64-местният турбовитлов YS-11, който започна служба преди 50 години.

Първият самолет ще бъде доставен през юни 2017 г. на японския авиопревозвач ANA Holdings. От машината досега са поръчани 223 бройки, като най-големият клиент - със 100, е американският регионален оператор Trans State Holdings.

Според производителя основният коз на MRJ е, че е с около 20% по-икономичен от еквивалентните си благодарение на двигателите от ново поколение на Prat & Whitney.

Въпреки, че японски компании произвеждат оборудване за най-новите самолети на Boeing, производството на цели машини е неуспешно. От гореспоменатия YS-11 бяха продадени само 182 бройки и през 1974 г. той беше спрян.