Прокуратурата в Благоевград поиска 20 години затвор за Емил Първанов–Ембака.

Строгата присъда е наложителна заради убийството на Николай Чивиев. Искането е мотивирано на базата на всички събрани доказателства, на показанията на множество свидетели, както и на факта, че обвиняемият е осъждан многократно за извършени престъпления, но наказателната репресия при него не е изиграла ролята си, предаде "Фокус".

Прокурор Георги Качорев настоя за тази присъда, за да не може арестуваният да извърши друго престъпление. Окръжен съд-Благоевград постанови, че няма съмнение в авторството на деянието, като изтъкна, че взема предвид и присъствието на обвиняемия пред болницата след престъплението. Според съда опасността задържаният да извърши друго престъпление е реална.

Наказанието за убийство е минимум 10 години лишаване от свобода. Така по член 64 алинея 4 от НК Ембака остава в ареста с мярка за неотклонение и задържане под стража. Защитата на обвиняемия има право да обжалва решението на Окръжен съд-Благоевград в 3-дневен срок, считан от днес. Ако решението бъде обжалвано, следващото дело ще се състои на 17 ноември в Софийския апелативен съд.

Същевременно самият Емил Първанов и адвокатът му Росен Недин изненадващо пожелаха постоянен арест. Защитникът изтъкна, че задържането под стража ще отърве Ембака от евентуално посегателство. Спрямо него са отправяни многократни заплахи.

В края на юни Ембака причини смъртта на работещия като охрана на автомагистрала "Струма" Николай Чивиев. Убитият обаче се оказа ветеран от френския Чуждестранен легион. Заговори се, че негови колеги искали да се разправят с убиеца.

Близо 3 месеца след кървавото престъпление Ембака се укри, но по съвет на адвокатита му се предаде сам преди три дни.