Шесто районно полицейско управление в София започна досъдебно производство за унищожаване на иглолистна растителност в местността „Витошко лале”.

Това съобщи Главната пракуратура, под чието ръководство се извършват действията.

Разследването се води срещу неизвестен извършител за това, че за времето от 30 октомиври до 9 ноември 2015 г. в района на Витоша противозаконно е унищожил защитена територия. Става дума за 10 декара от Държавен горски фонд, предмет на опазване в защитена зона, каквато е Природен парк "Витоша".

След указание на прокурор при Софийска градска прокуратура до момента е извършен оглед на мястото. Разпитани са и лица, натоварени с опазването на горския фонд. По време на огледа са открити изоставени два багера и малък камион.

Разследването по случая продължава.

Съобщението дойде броени часове преди насрочения за тази вечер в София протест под надслова "Гражданите срещу мафията в Пирин, Рила и Витоша".

Разпространени вчера снимки от района на пистата "Витошко лале 1" показаха над 20 декара изорана бъдеща гора. Унищожените млади дръвчета са навсякъде. Председателят на Асоциацията на природните паркове в България Тома Белев е подал още преди дни сигнал до Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - София. Извършена бе съвместна проверка с участието на няколко институции.