Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че изнесените записи между Владимира Янева и Румяна Ченалова не са в следствие на законно приложени специални разузнавателни средства. Преди заседанието на Висшия съдебен съвет обвинител номер едно бе питан от репортери за изтеклите чрез „Биволъ“ вече четири записа, в които двете съдийки обсъждат случаи на политическа намеса и задкулисни договорки в съдебната система.

"Записите не са резултат от приложение на СРС, те са резултат от незаконно записващо средство. Как се е озовало - това го знаят участниците или поне един от тях. Прави впечатление, че Янева излага факти, а другият участник е пестелив в коментарите си", коментира Цацаров, цитиран от „Дневник“.

В записите се споменава негова среща с премиера Бойко Борисов, който поръчал да „опраска“ Янева.

"Не отричам че съм се срещал с премиера в понеделник сутринта тази седмица и в сряда. Не отричам че се срещам с премиера. Среща с премиера на тема Владимира Янева не е имало. Натиск, искане, молба не е имало".

Цацаров директно посочи Румяна Ченалова като вероятен автор на записите.

"Записите са разговор между две дами – едната е с образувано досъдебно произвоство срещу нея, а втората е привлечена като обвиняема. Едната е и подсъдима, другата засега привлечена като обвиняема засега по едно досъдебно производство. Една от причините за скорошното появяване на тези записи е думата засега", коментира още главният прокурор.

Делото срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева вече започна – то е за незаконни разрешителни за подслушвания по аферата „Червей“. Бившата й заместничка Румяна Ченалова засега е с досъдебно производство за престъпление по служба.

Сотир Цацаров е коментирал още, че записите са "удобно накъсани на части, за да произвеждат сензации".

Снощи „Биволъ“ публикува четвъртия запис, в който Янева посочва Димитър Узунов като „човек на Бойко“ във ВСС и разказва за получено съобщение от „човека от Брюксел“ в момента, когато министър-председателят е точно на посещение там.