Руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) във Филипините на 17 и 18 ноември, предаде агенция РБК.

Новината веднага породи слухове, че той има проблеми със здравето.

През март Путин отмени пътуване до казахската столица Астана. Тогава пак се заговори за болест. Слуховете не бяха потвърдени, но планираната среща с колегите му Нурсултан Назарбаев от Казахстан и Александър Лукашенко от Беларус бе отложена с няколко дни.

Вместо Путин на форума на АТИС ще отиде премиерът Дмитрий Медведев, твърди близък до президентството източник пред РБК. Той обаче се затруднил да обясни причината за замяната. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също не е коментирал твърденията.

Президентът обаче ще бъде в Турция на 15 и 16 ноември на срещата на Г-20 - двадесетте най-развити световни икономики, допълва източникът на РБК. Там ще бъде и президент ът на САЩ Барак Обама. Засега обаче не се съобщава дали двамата лидери ще имат разговор.

"Не търсете политически съображения. Президентът ще бъде на срещата на Г-20 в Турция, а след това - на конференцията за климата в Париж",  заяви пред Газета.ру Фьодор Лукянов - председател на президиума на Съвета по външна и отбранителна политика.

Визитата на Путин в Париж няма точна дата. Тя ще бъде в края на този месец или началото на декември.

"Напоследък Путин изобщо рядко пътешества. Лидерите, с които иска да общува, той така и така ще види в Турция, - допълни Лукянов. - Една от главните теми на срещата на Г-20 ще бъде ситуацията в Близкия изток. Путин може да я обсъди с Обама както в Турция, така и в Париж."

По-рано говорителят на Белия дом Джош Ърнест не изключи между президентите на САЩ и Русия "да има някакви обсъждания, които преди е имало на някакви общи мероприятия или неформално".