Руското Министерство на правосъдието предприе поредна стъпка към задушаването на "Мемориал" - една от най-уважаваните в света правозащитни и граждански организации. Кремъл иска да осакати една група, който смело защитава паметта на жертвите на Сталин, като извършва независимо изследване на нарушенията на човешките права в днешно време.

Общество "Мемориал" е основано през 1987 г., за да съхрани историята и паметта на жестоко репресираните от Йосиф Сталин. След разпадането на СССР през 1991 г. "Мемориал" създаде център за човешките права, който разследва нарушенията и чрез разкриването им за гарантира, че трагедиите от миналото няма да се повторят. Режимъг на Путин включи "Мемориал" в списъка на организациите, смятани за "чуждестранни агенти", по силата на закон срещу групи, получаващи финансова подкрепа от чужбина. Терминът "чуждестранен агент" напомня на обвиненията в съветски стил в измяна и предателство и "Мемориал", както и другите организации" отхвърлиха това клеймо.

Последният удар срещу "Мемориал" дойде след едногодишен одит, чийто резултат бе получен на 9 ноември в правозащитния център в Москва от Министерството на правосъдието. Той заключава, че центърът за човешки права "подкопава конституционния ред на Руската федерация" и "призовава за свалянето на сегашното правителство", както и че иска "промяна на политическия режим в страната".

Това са тежки обвинения - и абсурдни. Според правосъдното министерство "Мемориал" създало "негативно обществено мнение" за действията на правителството в Украйна, като заявява, че Русия извършва "агресия" срещу друга страна и че руски войници на редовна служба се бият там, въпреки че Кремъл отрича.  Правителството също така обвинява "Мемориал", че изразява "несъгласие" със съдебното решение срещу участниците в антиправителствените протести през май 2012 г. в Москва. Да, това е абсолютно вярно - "Мемориал" изразява открито несъгласие с Кремъл и властта му. Не е съвсем ясно какво означава одитът на правосъдното министерство, но той може да бъде използван и при по-нататъшни действия срещу "Мемориал".

Руският президент Владимир Путин и приятелите му се изживяват като въплъщение на държавата и всеки, създаващ "негативно обществено мнение", трябва да "подкопава конституционния ред". Тук те сериозно грешат. Те не са държавата. Те трябва да служат на държавата. Би било добре те да прочетат Конституцията на Руската федерация от 1993 г. Те ще установят, че тя гарантира на руските граждани свобода на изразяването, религията, идеите и словото, както и правото свободно да търсят, получават, предават, произвеждат и разпространяват информация по всякакъв законен начин. Конституцията гарантира свобода на масовите комуникации, забранява цензурата и гарантира свобода на публично сдружаване.

"Мемориал" не заплашва конституционния ред в Русия. В действителност това е въплъщение на гражданското общество, критично важно снързващо звено между управниците и управляваните,  което е от огромна важност за една здрава нация. Истинската заплаха днес идва от г-н Путин - самодържец, опиянен от властта, който не моге да търпи да слуша критики откъдето и да било.