В България хората все по-малко четат, което води до морален срив в обществото, насилие, грабежи, убийства, пише издателката Божана Апостолова до премиера Бойко Борисов. В откритото писмо собственичката на издателство „Жанет 45“ упреква министър-председателя за „липсата на отношение на държавата към българската литература и духовност“, отбелязва в. „Сега“.

„От началото на управлението Ви до днес се налага един болезнен извод – държавата отсъства от духовното израстване на българина", пише Апостолова. Държавата е изцяло абдикирала от попълване на фондовете на библиотеките с книги. За цяла година например, Велинградската библиотека е закупила една книга. Това е съдбата всъщност на повечето читалищни библиотеки в страната, хората все по-малко четат, което води до морален срив в обществото, насилие, грабежи, убийства.“

Издателката заявява, че липсва държавническо отношение и към превеждането на български книги и представянето им в чужбина, а ДДС върху книгата в България продължава да бъде 20%:

„Уверявам Ви, че в света няма държава с такъв убийствен данък.“

Божана Апостолова завършва предлага на премиера правителството да превежда от 10 до 15 млн. лв. годишно за нови книги на читалищата и библиотеките – или да върне 20-те процента ДДС, с които държавата облага всяка книга:

„Мисля, че е абсолютно наложително образованието и културата в България да бъдат разглеждани с приоритет от Вас и Вашето правителство. Издаването на българска литература в страните от Европа (а и защо само от Европа) е престиж за България, изграждане на нов образ на българина и е недопустимо правителството да се прави, че не забелязва този налагащ се факт. Необходимо е да предвиждате от 10 до 15 милиона лева годишно за закупуване на книги от читалищата и библиотеките. Ако не можете да си позволите това, то бъдете така добър да върнете 20-те процента ДДС, които прибирате от всяка издадена българска книга.

И както каза колегата Карабашлиев, не виждаме смисъл да плащате милиони за заплати в Министерството на културата, а бедният български читател да не може да си купува книги, нито да ги чете, заемайки ги поне от библиотеките“.

Площад "Славейков"