Стоичков е голмайсторът на Х група на Четвърта испанска дивизия.

Разбира се, това не е знаменитият Христо Стоичков. Дори не е българин.

А е 22-годишният испанец Диего Молина. Той едва ли някога ще стане професионалист, макар да е изиграл едно полувреме като такъв. Той е един от десетките футболисти от аматьорските дивизии в Испания, които носят прякори на легенди.

При това на млади години прякорът му ебил  Естойко. На гърба на фланелката му е пишело Estoico. Така испанците произнасят фамилията на най-знаменития български футболист.

В началото на кариерата му на фланелката
на Диего Молина било изписано "Естойко".

Днес има известен "напредък". На фланелката на младежа пише Stoichkov. Той е вкарал 12 гола в 15 мача за своя отбор "Сан Роке" и има главна заслуга тимът от едноименния град в средиземноморската провинция Кадис да дели 4-7 място в класирането на Х група на Трета дивизия. Всъщност това е четвърто ниво на испанския футбол. Най-висшето е лига ББВА, или Първа дивизия. Носи името на най-голямата испанска банка. Следва Лига "Аделанте" ("Напред"). След нея е Втора Б дивизия, където половината отбори са професионални. А Трета дивизия е най-висшата, съставена изцяло от аматьори.

Съвсем естествено, Диего Молина обожава Стоичков. Но невероятно изненадващо е, че мрази "Барселона" - отбора, в който българинът стана мегазвезда.

Диего дори не е гледал Стоичков на живо. Любовта към футболната легенда младежът е наследил от баща си. През 90-те г. На ХХ век Хуан Молина работел в Барселона, където имал малък ресторант. Тогава там играел Стоичков, който живеел съвсем наблизо до заведението и редовно се отбивал там. Така се сприятелил с Молина-старши.

Диего дори играе дясно крило. Единственото му общо със Стоичков е това, че левият му крак е по-силен от десния.

Испанският Стоичков започнал кариерата си на футболист в "Сеута" от едноименния испански анклав в Мароко. След това преминал в "Касереньо" от град Касерес. Именно там за първи път сложил фланелка с фамилията на Стоичков. Тя била обаче изписана Estoico.

По-късно Диего преминал в "Алхесирас" от същата дивизия. През 2012 г. го забелязал аржентинецът Маурисио Почетино (днес мениджър на английския "Тотнъм"), който тогава бил старши треньор на "Еспаньол" - другия отбор от Барселона. За един полусезон Молина-Стоичков минал в този тим. Дори изиграл едно полувреме. Но това били единствените му минути в Първа дивизия.

Днес името на Стоичков е изписано правилно на
фланелката на Диего. Само че номерът му не е 8,
като на българина, а 9.

Младежът не оправдал надеждите и след края на първенството се върнал в "Алхесирас". година по-късно го изритали и оттам и той се озовал в тима от родния си град Сан Роке.

Освен че играе, той работи като охранител на едно от местните училища. И тайно си мечтае един ден да заиграе професионален футбол.

Тази седмица за него припомни специализираното испанско футболно издание "Куента кон ла кантера". Названието му означава "Не забравяй школата". Изданието публикува информация за млади таланти. Според него Диего Молина-Стоичков все още не бива да бъде напълно отписван за професионалния футбол. То припомня, че момчето дори е било забелязано от Маурисио Почетино.

Испанският Стоичков не само бележи голове. Той е интелигентен футболист, движи се много по терена и се превърна в човека-гол на своя "Сан Роке". Диего е бърз и има много точмен и силен удар.. Няма да е чудно да го видим още веднага след Нова година в някой отбор дори от Втора дивизия, загатва "Куента кон ла кантера".

И най-важното - тази година "Сан Роке" не е загубил нито един мач, в който Молина-Стоичков е вкарал гол.