2015 г. мина под знака на терора за Франция. Серията от терористични атаки започна още в първия месец на годината с най-големия (до тогава) атентат в страната от 1961 г. насам. След кошмара от тази нощ Париж, при който по първоначални данни жертвите са най-малко 60, всички черни рекорди вече са бити.

"Шарли ебдо"

На 7 януари двама маскирани мъже - братята от алжирски произход Саид и Шериф Куаши, въоръжени с калашници, пушка и противотанков гранатомет, нахлуха във на френския сатиричен седмичник „Шарли Ебдо“.

Около 11,30 ч те проникнаха в редакцията, откриха огън и убиха редактора Стефан „Шарб“ Шарбоние, както и девет други карикатуристи, журналисти и служители на вестника и двама френски полицаи. Ранени бяха други 11 журналисти и членове на редколегията. Нападателите успяха да избягат с автомобил „Ситроен”.

„Шарли Ебдо” попадна на мушката на терористите, заради публикации на карикатури на Мохамед. По време на нападението те стрелят с викове  „Аллах Акбар“

По време на издирването на двамата заподозрени полицията задържа няколко души. Трети заподозрян се предаде сам. На 9 януари полицията проследи нападателите до индустриален обект в Дамартен ан Гоел, където те взеха заложник.

В същото време друг въоръжен мъж – съратник на братята Куаши - Амеди Кулибали, взе заложници в супермаркет за кашерни храни близо до Порт дьо Венсен. Частите за специални операции GIGN на Френските въоръжени сили, RAID (част за специални операции на френската полиция) и BRI проведоха едновременни операции в Дамартен и Порт дьо Венсен.

Тримата терористи бяха убити. Общо 17 души умряха на четири различни места във Франция между 7 и 9 януари, плюс тримата заподозрени. Поне 21 бяха ранени, някои критично.

Разстрелът в „Шарли ебдо” е най-смъртоносното терористично нападение във Франция от 1961 година, когато 28 души загинаха при влаков бомбен атентат, извършен от „Организацията на тайната армия“ във връзка с войната в Алжир.

Полицайка бе убита в метрото

На 8 януари само ден след нападението в "Шарли ебдо" полицайка бе убита, а уличен чистач бе ранен при поредна стрелба в Париж. Случката се разигра около 8 ч сутринта в метрото. Инцидентът стана в квартал "Монруж", в южната част на града. Стрелецът се оказа, че е същият Кулибали.

Полицайката бе ранена тежко и почина по-късно в болницата. Чистачът се спаси. Нападателят избяга.

Je suis Charlie

На 9 януари останалите живи служители на „Шарли Ебдо” обявявиха, че изданието им ще продължи да излиза, с план за 1 милион броя за следващата седмица, вместо обичайните 60 000. „Броят на оцелелите“ на „Шарли Ебдо” се продаваше в целия свят.

На 11 януари 2015 г., в центъра на Париж, в присъствието на 40 световни лидери се проведе масова демонстрация на национално единство в памет на 17-те жертви.

Различните средства за масова информация оцениха включилите се в марша от 1,2 до 1,6 милиона. Общо 3,7 милиона души се присъединиха в цялата страна към най-големите демонстрации в историята на Франция, наречени републикански маршове. Фразата Je suis Charlie („Аз съм Шарли”) стана световен знак за солидарност срещу атаките.

Бомба в хотел

На 12 април мъж нахлу в малък хотел в Париж и заплаши да взриви бомба, която твърдеше, че носи в себе си. По време на инцидента в хотела имаше 6-7 посетители. Всички те бяха евакуирани. Човекът се барикадира в сградата, която бе обкръжена от полицията. Силите на реда отцепиха булевард "Генерал Льоклерк", на който се намира хотелът.

След близо тричасови преговори маниакът бе обезвреден и арестуван.

Осуетени бяха пет атентата

На 24 април премиерът на Франция Манюел Валс съобщи, че френската полиция е осуетила пет терористични атентата през последните месеци. Последното планирано нападение било срещу църкви в парижкото предградие Вилжуиф. Няколко дни по рано във връзка с него бе арестуван мъж с френско и алжирско гражданство. Той се издаде сам, след като се простреля и повика линейка.

"Заплахата никога не е била толкова голяма", каза тогава Валс пред радио "Франс ентер".

Той допълни, че стотици френски граждани се намират към онзи момент в Сирия, където съществува риск да бъдат радикализирани. Премиерът обаче не огласи подробности за разкритията на френската полиция.

Стрелба във влака Амстердам-Париж

На 22 август тежко въоръжен мъж откри огън във високоскоростния влак от Амстердам за Париж, ранявайки най-малко двама души, преди да бъде обезвреден от трима американски пътници. Терористът бе идентифициран като 26-годишен мъж от Мароко. Оказа се, че е известен на разузнавателните служби.

Тримата американци, които надвиха нападателя, са войници, които го чули да зарежда своите оръжия в тоалетната на влака, който в този момент е бил на белгийска територия.

Евакуация на влак

На 18 септември холандската полиция спря и евакуира свръхскоростния международен влак "Талис" от Амстердам за Париж и арестува съмнителен пътник.

Сцената се разигра на гарата в Ротердам, която също беше евакуирана, след като пътник съобщи в туитър, че съмнителен субект се е качил на влака в последната минута и веднага се затворил в една от тоалетните. В операцията участваха полиция с кучета, антитерорестично подразделение и хеликоптер. Мъжът се предаде и бе изведен от влака след преговори.