Празник не означва преяждане. Но въпреки съветите на специалистите, отрупаните трапези с домашни гозби и празничната обстановка ни предразполат да ядем повече от необходимото. Преяждането носи дискомфорт, но също така може да бъде опасно. Консумацията на голямо количество храни и напитки се отразява зле най-вече на стомаха, жлъчката, черния дроб и панкреаса. Основната причина, поради която се чувствате зле на следващата сутрин, е пониженото количество на кръвна захар в кръвта. Именно заради това, много вероятно е още със ставането да почувствате зверски глад, въпреки че сте преяли на предната вечер.

Ако сте прекалили с любимите лакомства от великденската трапеза, специалисите съветват да пропуснете следващото хранене. Изчакайте да отмине първоначалната тежест и направете лека разходка. Любимата на мнозина дрямка след обилно нахранване не е препоръчителна, тъй като затруднява храносмилането. Внимавайте с количеството яйца, те са сред най-опасните храни, с които може да се прекали. Две яйца на ден е оптималното количество, хапването на повече повишава нивата на холестерола в кръвта. Ако все пак сте прехвърлили препоръчителната бройка, постарайте се да не ядете повече храни богати на белтъчини. Пазете децата от преяждане с яйца, за тях се препоръчва не повече от едно на ден.

Пийте много течности - особено вода и чай. За да се справите с големи количества храна и алкохол, направете си зелен чай вместо кафе и се уверете, че пиете достатъчно вода. Не залагайте на купешките "натурални сокове". Повечето от тях съдържат голямо количество захар и само ще ви направят по-жадни. Прясно изстискан сок от цитруси обаче ще ви зареди с енергия и ще облекчи храносмилането. 

Не подценявайте разтоварващия режим след празничните дни. Седмица по-леко хранене, основно плодове и салати, ще помогне да се справите с тежестта и да си върнете добрата форма. И разбира се, постарайте се да хапвате умерено, за да не се стига до преяждане. Така най-лесно ще избегнете проблемите от многото ядене.