ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

НАШ СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК В ПАРИЖ

Това е най-голямата терористична атака в историята на Франция. Атентатите са извършени координирано на седем различни места между 21,30 и 23 часа местно време (22,30 и полунощ бългаско време срещу събота).

Станалото фигурира сред най-лошите сценарии на френските тайни служби - нападение, което е трудно да се предотврати и спре. Нападателите още не са идентифицирани. Според прокурора на републиката Франсоа Молен са "неутрализирани"  петима от тях.

Париж е пуст. Метрото с изключение на няколко станции работи но е полупразно. Префектуратата препоръча на гражданите да излизат само в краен случай. В цялата страна е в ход гигантска издирвателна операция. Границите на страната са затворени, но свръхбързият влак Талис от Брюксел до Париж не беше спиран за проверки на документите. Белгийският премиер Шарл Мишел съобщи, че граничният контрол между Франция и Белгия е възстановен.

В мястото на най-голямата касапница, концертната зала "Батаклан" има над 100 трупа по данни от 2 часа сутринта. Очевидци разказаха пред всекидневника "Пти паризиен", че видели силуети да се втурват през главния вход на залата и да стрелят във всички посоки около 21,45 часа в петък по време на концерт на рок групата Eagle of Death Metal.

"В един момент си дадохме сметка, че е истина, хората падаха като мухи", разказва 31-годишният Ерик.  "Помислих, че са пиратки, но видях, че хвърчат стъкла и извиках: Има хора, които стрелят, прикрийте се", разказва Едуар, 39 г. Друг свидетел говори за непрекъсната автоматична стрелба в продължение на 40 секунди. Нападетелите са били четирима или петима, брадати, застанали са зад бара в партера на залата и са започнали да стрелят по публиката, викай ки "Аллах е велик". После са се качили на балкона, което е позволило на част от хората в залата да се измъкнат.

После специалните части са атакували сградата.

Очаквайте кореспонденция от Веселин Желев за обстановката около залата "Батаклан".