Новият 11 септември за Европа. Така премиерът Бойко Борисов определи атенатът в Париж от вчера. Изявлението му бе след заседание на оперативния щаб по сигурност и миграция. Както е известно на 11 септември 2001 г. терористи на "Ал Кайда" забиха самолети в кулите-близнаци на Световния търгавски център в Манхатън и ги срутиха. Загинаха около 3000 души.

"Трябва да си преосмислим политиките по интеграция и работа с тези рискови групи. Тези гета на толерантност... ще видите какъв ще е профилът на терористите. След удара в сърцето на Европа няма премиер, който да излезе да каже на народа си - няма страшно", каза Борисов.

Той напомни, че ударите на терористите са били на футболен мач, концерт, ресторант, бар.

"Те искаха да кажат - никъде не сте защитени от нас. Сега всеки киносалон, сладкарница, училище, ресторант са уязвими. Надявам се на нова политика в Европа. При тези десетки хиляди, които преминават през нашите граници", каза още Борисов.

Той призова гражданите да се въздържат от пътувания във Франция докато не се уточни дали всички терористи са задържани.

"Обществото да бъде най-внимателно и бдително. Ще се опитаме да наситим с полиция, жандармерия и армия градовете и селата, но това не може да трае безкрайно заради ограничените ресурси. Правим това, което поне по теория трябва да се направи", каза още Борисов.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че последните събития застрашават системата за сигурност в Европа. Според нея към момента за страната ни няма конкретни данни за непосредствена терористична заплаха, но основните рискове остават.

"Повишава се нивото за сигурност, граничен контрол и на полицейското присъствие в цялата страна. Специално внимание се отделя на обезпечаване на масови мероприятия и стратегически обекти", каза още Бъчварова.