Сложността и мащабите на терористичната атака в Париж демонстрират на целия свят, че проблемът с терористите е достигнал нови равнища и че полаганите усилия на Запада в тази борба, коренно ще се изменят, коментира в. "Уолстрийт джърнъл".

В последните няколко месеци европейските правителства търсеха различни методи за защита от опасността над националната си сигурност – чрез огради от бодлива тел по границите и чрез влагане на милиони в укрепване на радиоелектронното разузнаване. Но снощните атаки показаха практическата слабост на тези мерки в свят, където международният екстремизъм се движи над границите. Случилото се поставя въпроси пред международните споразумения, които са крайъгълен камък в съвременна Европа, цитира "Фокус" изданието.

Редица специалисти по сигурността са на мнение, че неотдавнашното крушение на руския пътнически самолет А321 над Синай е в резултат на бомба на „Ислямска държава“ на борда. Ако в катастрофата на самолета участват терористи, то събитията от последните седмици могат да издигнат борбата с тероризма на ново ниво.

Според вестника Западът може да се окаже в ситуация, когато ще е принуден да започне военна операция в Сирия. В момента НАТО няма официална роля в ударите срещу „Ислямска държава“, но членовете на Алианса участват в тях под ръководството на САЩ. Петъчните атаки в Париж могат да накарат НАТО да се фокусира върху „Ислямска държава“ като най-непосредствена заплаха за Запада. 

Заплахата от страна на „Ислямска държава“ е най-остра именно за ЕС и Франция, понеже именно там се намират най-много поддръжници на тероризма. Освен сплашване, атаката на „Ислямска държава“ в Париж може да има и други цели. Много от това, което предприемат правителствата в отговор на терористичния акт, може да стане „инструмент за вербовка на терористите“ и да се получи ефекта на „снежната топка“. Ако се реализира този сценарий, ситуацията ще стане прекалено трудна.