ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК НА КЛУБ Z В ПАРИЖ

В петък 13-ти Томазо се е разминал със смъртта за няколко минути. Прозорецът на италианеца гледа срещу двете кафенета на ул. "Фонтен-о-роа", десети район на Париж, където в петък вечер стана единият от кървавите атентати. 40-годишният индустриален консултант тъкмо се готвел да слезе за вечерната си чаша вино, когато на улицата отекнали изстрелите.

"Ако бях слзъл 10 мунити по-рано щях да съм мъртъв", казва Томазо.

Той помислил, че някой празнува с фоейврверки. Но когато изтичал до прозореца видял човек с автомат "Калашников", който стреля по клиентите на двете кафенета. 

Днес тротоарът пред едното от тях е обилно посипан с пясък, но и през него отдолу прозират локвите кръв. Стените са надупчени от куршуми, стъклата са потрошени. По масите вътре още стоят недопити чаши с бира и вино и недоядени вечери. Тротоарите отвън са покрити с цветя, край които горят свещи. По лицата на част от хората, които идват да се поклонят се стичат сълзи.

"Когато чух стрелбата залегнах на пода, но преди това успях да видя как една кола се приближи към стрелеца, той се качи и тя отпраши нагоре по улицата. Обадих се на полицията, слязох долу и видях на тротоара пръснати мъртви тела. Нормално това заведение е препълнено. Снощи беше студено и повечето хора седяха вътре. Изпаднах в шок. Един човек лежеше безжизнен до една кола наблизо", разказа Томазо.

Той се върнал в къщи и тогава полицията пристигнала.

"Опразниха района и го отцепиха. Сложиха снайперист в моята стая, а аз се затворих в банята. Квратирата ми е само от една стая, която гледа към улицата. не исках да стоя в нея и сиках да оставя полицая да си върши работата".

Това каза още Томазо.