Френските власти назоваха името на терорист смъртник, участвал в нападенията в Париж, предаде Си Ен Ен.

Той е Исмаил Омар Мостефа (Ismael Omar Mostefai), съобщи на страницата си във фейсбук френският депутат и кмет на град Шартр Пиер Горж. По негови данни терористът е живял в Шартр поне до 2012 година, съобщи БГНЕС.

В същото време Сърбия разкри името на терориста, влязъл през Гърция. Сирийският граждани Ахмед Алмохаммед, който е стигнал до Франция през Сърбия, е заподозрян в организирането на терористичните атентати в Париж, съобщава белградският вестник „Блиц“. Изданието публикува снимката от паспорта, който бе намерен у един от терористите.

„Въз основа на този паспорт френските служби за сигурност поискаха помощ от колегите си в Сърбия, защото знаят, че нашите служби регистрират всички, които влизат в Сърбия, и имат най-пълната база данни за мигрантите от балканския маршрут“, пише „Блиц“. Това е същото лице, за което вече се съобщаваше, че е влязъл в Европа през Гърция. Смята се, че Ахмед Алмохаммед го е направил на 3 октомври. На 7 октомври с група бежанци той е влязъл в Сърбия близо до македонското село Миратовац, бил е регистриран в град Прешево и е подал молба за даване на убежище. Той е преминал през необходимата проверка и у него оръжие не е имало. Скоро след това той се е прехвърли в Хърватия, а оттам в Австрия.

Един от терористите в Париж е имал билет за мача на стадион „Стад дьо Франс“ и се опитал да вкара взрива вътре, но е бил забелязан от охраната, пише вестник „Уолстрийт джърнъл“. Позовавайки се на полицията, изданието твърди, че охраната е надушила пояса с взривове по тялото на терористи около 15 минути преди началото на мача. Той се опитал да се скрие от силите на реда и задействал пояса. Полицията подозира, че той е искал да извърши атентата на самия стадион, за да има повече жертви. Три минути по-късно прогърмял взрива на втори терорист смъртник.

Третият взрив е станал около ресторанта за бързо хранене „Макдоналдс“ до стадиона. Първоначално хората на стадиона възприели взривовете като звуци от петарди, които запалянковците често носят на мачовете. "Но когато видях, че евакуират Оланд (френския президент), разбрах, че това не са петарди", сподели пред медията един от служители по сигурността. Той добави, че президентът е напуснал стадиона веднага след първия взрив. Ръководителят на френската футболна федерация Ноел льо Гре заяви, че новината за взривовете е била спестена на зрителите и играчите, за да не се посее паника. Свидетели твърдят, че новината плъзнала из стадиона през второто полувреме.

Жена може да е била сред нападателите срещу рок концерта в парижката зала "Батаклан", съобщи радио Еurope1. Според медията зрителите, които са присъствали на концерта, съобщили, че са видяли как вътре са влизали трима терористи, двама мъже и една жена. Загиналите при атентатите в Париж 18 чужденци са граждани на 12 държави, сред тях е лице с български паспорт.

Досега е установено, че Белгия е дала три жертви. По двама са дали Румъния, Алжир, Чили, Португалия и Тунис. По един – Великобритания, Испания, Мароко, Швеция и САЩ. В тази група е и български гражданин Себастиян Кроази, който е с двойно гражданство – френско и българско. Сред ранените са двама бразилци и по един гражданин на САЩ и Швейцария. Терористичните действия ще накарат Европа да води по-реалистична политика, смятат някои немски медии. „Ние преживяваме началото на края на европейската мечта. Касапницата в Париж, организирана от ислямисти терористи, само ще ускори този процес“, коментира „Дойчландфунк“. Горчивата истина за заключава в това, че никой в Европа не знае колко мигранти са пристигнали през последните месеци и кои са те. Затова има опасения, че с Париж няма да свършат нещата, а онзи, който вярва в оцеляването на Шенгенските споразумения, се заблуждава с илюзии, казва се в коментара.

"Единството на Евросъюза, което напоследък се разпада толкова видимо, става още по-крехко. Пред лицето на нарастващите заплахи за безопасността ще нараства стремежът да се мине под защитата на националната държава", пише в коментара. В същото време в текста се изразява надеждата, че трагедията ще се превърне за Европа в шанс да се раздели със „смътните илюзии“ и политиката й да стане по-реалистична. На свой ред „Велт“ смята, че терористичните удари в Париж са ударили и без това нестабилната Европа. Става дума за „ново качество на тероризма“: ако преди терористичните атентати се извършвали от „вълци единаци“, сега вече терористите действат на групи. "Ако терористичните действия наистина са били извършени от привърженици на „Ислямска държава“, кошмарът на европейските служби за сигурност е стана реалност“, коментира изданието. Преди ислямистите са успявали да извършат терористични атентати чрез отделни последователи, но сега те очевидно „изнасят масов терор в Европа от бойните полета в Ирак и Сирия“.

"Мълчаливата надежда, че Европа ще може да остане встрани, когато в съседство цари война и анархия" окончателно се оказа илюзия“, изтъква на свой ред „Ди Цайт“. ЕС повече не може да пренебрегна войната в Сирия и трябва да полага повече усилия, за да се сложи край на този конфликт. След терористичните атентати в Париж НАТО трябва да се бори заедно с Русия срещу терористите от „Ислямска държава“ (ИД), призова адмирал Джеймс Ставридис. В статия във „Форийн полиси“ бившият командващ войските на НАТО и САЩ в Европа смята, че „НАТО трябва да подчертава, че изгражда „открита коалиция“, която може да включва сили не само на традиционните съюзници, но на традиционните съперници на алианса, а именно Русия. Русия трябва да бъде поканена да участва в коалицията срещу терористите от ИД заедно с другите членове на НАТО“, подчертава Ставридис.

Общият брой на загиналите в атентатите в петък са 129 души, други 352 са ранени, от тях 99 са в критично състояние.