"В момента е най-вредно е да се мисли, че с молитви могат да се оправят нещата. Трябва да се помисли за преструктуриране на системата за сигурност на НАТО в цял свят. Ние разчитаме на НАТО за осигуряване на сигурността ни, но тя те успя да се справи на 11 септември. Заплахата е асиметрична - терористи срещу държави. Сега има нужда от добро разузнаване", заяви бившият ни външен министър Соломон Паси в ефира на бТВ.

Той разкритикува остро действията на разузнавателните служби.

"Терористите са имали голямо планиране и са включили много хора в организацията на атентатите, а оттук следва да попитаме, защо те не са били подслушани. Трябва да си дадем сметка каква ще е цената, която трябва да платим", коментира Паси.

Според него псевдобежанците са част от големия проблем.

"Аз съм привърженик на меката сила и културната дипломация, но в момента само така няма да стане. Нужни са военни мерки. Време е да се приложи член 5-ти на НАТО да се задейства", каза още бившият ни външен министър.

Този текст на договора от Вашингтон гласи, че страните от НАТО се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от ще се приема за нападение срещу всички.

Паси поиска и нов подход на НАТО към Русия и Китай.

"Време е да обърнем поглед към Русия. Китай също е наш съюзник в борбата срещу тероризма. НАТО трябва да преосмисли отношенията си с тези страни", каза още той.