Един от парижките атентатори камикадзе е идентифициран по парче от пръста му, открито на местопрестъплението, предаде АФП.

Става дума за Исмаил Омар Мостефай, взривил се в концертната зала "Батаклан", съобщи прокурорът на френската столица Франсоа Молен. Там загинаха най-малко 70 души.

Мостефай хвърлил колана си с експлозиви в публиката по време на музикално шоу.

Той е 29-годишен, син на алжирски имигранти. Роден е на 21 ноември 1985 г. в парижкото предградие Куркурон.

Терористът бил известен на френските власти заради своя ислямски радикализъм. Дори фигурирал в списък с лица, "потенциално опасни за сигурността на държавата".

Мостефай имал общо 8 присъди в периода 2004-2010 г. Всички те обаче били само за дребни престъпления. Така и не влязъл обаче в затвора нто за ден.

"През 2010 г. Омар Мостефай е включен в т. нар. Списък S с радикални мюсюлмани, но никогане е бил замесван в сдружаване или връзка с терористична организация", каза Молен.

Полицията обискирала дома на Мостефай в Куркурон. Тя претърсила жилищата и на баща му в предградието Ромий-сюр-Сен и тази на брат му в предградето Бондуфле. И двамата били задържани и предстои да бъдат разпитани.

"Това е работа на някой луд, трябва да сънувам", споделил 34-годишният брат на Омар пред АФП, преди да бъде арестуван. Той твърди, че от много години насам не поддържа връзка с терориста поради "семейни проблеми".

Братът допълва, че наскоро Омар посетил Алжир заедно със съпругата си и малката си дъщеря. Все още не е потвърдено предположението, че той е ходил в Сирия през 2014  Знае се само, че в последно време често е посещавал джамия в Люсе, южно от Париж. Там се събират много радикални мюсюлмани от Северна Африка, откъдето е и произходът на Омар.

"Имаме още двама братя и две сестри. Но и с другте ми двама братя отдавна нямам връзка", допълва арестуваният брат на терориста.