СИМОНА РУСЕВА
 
БЕРЛИН – Германското правителство е твърдо убедено, че зловещи атентати, като тези в Париж в петък вечер, трябва да се пресичат в зародиш. Целта е пъклен замисъл да бъде разкрит, преди да се стигне до кръвопролитие. Това може да стане единствено чрез надеждна агентурна мрежа.

Поради тази причина правителството реши щатът на разузнавателната служба БНД да се завиши с нови 225 бройки. Това ще струва на хазната 22,3 милиона евро годишно, но човешкият живот и устоите на демокрацията не се измерват в пари. Новоназначените ще работят в отдел “Борба срещу тероризма”.

В контраразузнаването се назначава втори вицепрезидент, както и нови 250 души. Същевременно се размразяват блокирани 200 места за борба срещу ислямизма.

Въведени са и строги мерки за сигурност по германсксите летища и гари. На границата с Франция се извършват проверки на всеки пресичащ я автомобил. Рисковете обаче остават. Вицешефът на профсъюза на полицаите Йорг Радек е категоричен:

“Планиран терористичен акт с размери и бруталност, като нападенията в Париж, не може да се предотврати с полиция. Единственият шанс това да стане, е да се влезе в дирите на престъпниците още в момента на планиране на пъклен акт. Това ще рече масирано наблюдение от страна на разузнавателните и полицейските сили.”

Вън от съмнение е, че кървавите атентати в Париж, при които загинаха 129 души и 352 бяха ранени, някои от които с опасност за живота, промениха света. Това е първата координирана атака на престъпната организация "Ислямска държава" в западния свят.

Френският президент Франсоа Оланд я нарече военен акт. Папа Франциск съзря в атаките опасност от трета световна война. Съветът за сигурност на ООН окачестви атентатите като варварски. Президентът на САЩ Барак Обама остро осъди нападенията, които били насочени не само към френския народ, а към цялото човечество и обяви: “Ще направим всичко, за да привлечем терористите под отговорност.”

Мнозина са на мнение, че "Ислямска държава" е обявила тотална война на Запада.
Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз приеха декларация. В нея се посочва: “С всички възможни средства и с безпощадна решимост ще се противопоставим на заплахата.”

Същевременно много държави въведоха превантивни мерки. Засилена е охраната на всички френски посолства и консулства зад граница.

Руският транспортен министър Максим Соколов обяви в Москва, че всички основни пътни артерии в страната се поставят под специално наблюдение.

САЩ засилиха контрола по летищата си, това направи и Великобритания.

Полша обяви, че след атентатите в Париж категорично няма да участва при разпределението на бежанци по квоти. Варшава не искала да рискува терористи да проникнат в страната под прикритието на бежанци. Министърът по европейските въпроси в новото консервативно правителство Конрад Счимански заяви: “Изхождайки от трагичните събития в Париж, ние не разполагаме с политическа възможност да участваме в разпределението на бежанците по квоти.” Дали е прав, е друг въпрос.

Италия затегна граничния контрол и въведе строги мерки за сигурност в цялата страна. Не бивало да се подценява рискът от нови нападения по подобие на тези в Париж, обяви премиерът Матео Ренци в тв обръщение. От МВР съобщиха, че в Рим патролират 700 войници, правителството е дало разрешение за намеса на армията в случай на необходимост. Това никак не е случайно. От 8 декември във Ватикана започват да се стичат хиляди богомолци, по Коледа ще са дори милиони.

Засилени мерки за сигурност въведоха също Белгия, Холандия, Испания, и всички скандинавски държави.