Утешителното е, че 78 процента от жителите на Федералната република знаят защо се празнува Великден, както сочи представително проучване. И макар в знанието да има вариации – някои смятат, че това е началото на пролетта, за други е денят на Христовото рождение, а за трети – явяването на Светия дух, мнозинството дава верния отговор: Великден е денят на Христовото възкресение. Което е достатъчен повод за задоволство от страна на председателя на Съвета на германските католически епископи кардинал Райнхард Маркс. Данните показвали, че „християнското послание не е забравено“.

Иначе – както пак излиза от статистиката – Великденът за германците е време за най-разнообразни занимания: от традиционното криене на яйца в градината /които децата трябва да намерят, мислейки, че там ги е сложил великденският заек/ до използването на момента за някое кратко пътуване, каквото прави отново всеки пети, но статистиката мълчи дали това са същите онези, които не знаят какво се е случило на Великден. 

Източногерманците се радват на празника повече от сънародниците си на запад, което може да се възприеме като наваксване. Те дават и повече пари за великденски подаръци - по 32 евро на човек за сладости и дреболии като плюшени животни, козметика, играчки или книги.

Не е изключено по-скъпа да излезе великденската трапеза, особено ако се съди по буквално бясното пазаруване във Великия четвъртък – един от най-оборотните дни за супермаркетите в годината. С рибата за Разпети петък се слага краят на постите, а оттам нататък следват агнета и всякакви други по-празнични меса, които са традиционни и за германците на Великден. Това, което със сигурност няма да натежи на портмонето, са яйцата. 10 обикновени могат да се купят само срещу 99 цента, „необикновените“, т.е. био са 2,29, а срещу евро и 49 цента супермаркетите предлагат и десет готови боядисани. Обяснението е елементарно – големите вериги имат твърди договори с доставчиците, които не се влияят от сезона.

По-претенциозните клиенти се насочват към пазарите и регионалните производители, където се и плаща за претенциите – по 30 цента на яйце. Както препоръчват експертите – добре е да се купуват яйца с индикатора „0“, защото колкото по-висока е цифрата, толкова по-ниско е качеството на яйцата, но в крайна сметка всеки си прави сметката. Която няма как е много сложна, ако става дума за Германия – щом яйцата струват със 7,6 на сто по-евтино от миналата година.

Това е може би една празнина в статистиката – колко са тези, които са готови да си купят скъпи яйца от щастливи кокошки в сравнение с останалите, но по една друга линия отново се явява „емблематичният“ всеки пети – толкова са германците, които ще изчакат да мине празника, за да си купят от великденските шоколадови фигурки с намаление.