Късметът ви чака на касата. "От днес започва национална лотария с касови бележки", съобщи говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. На сайта kasovbon.bg, както и с мобилно приложения за Android всеки на възраст над 14 години може да регистрира касова бележка, като участва в томбола, в която се раздават седмични и месечни награди - смартфони и телевизори. А на края - голямата награда, която е лек автомобил.

Очаква се първата седмична награда - смартфон, да бъде изтеглена на 20 декември на живо в ефира на БНТ в предаването "Денят", съобщи Росен Бъчваров. Месечната награда е 40-инчов "смарт" телевизор.

Бъчваров не посочи конкретните марки и модели на устройствата и автомобила, като обърна внимание, че електронните устройства са "с всички възможни изисквания и функции". Кампанията приключва през декември 2016 г.

Данъчните са похарчили 280 000 лв. за кампанията, от която се очакват пряко увеличение на постъпленията в хазната с 19 млн. лв. за периода на нейното провеждане. Изпълнител на поръчката за организиране на лотарията е Рекламна агенция "Крес" на бизнесмена Красимир Гергов, която е избрана с процедура по Закона за обществените поръчки. Тя е отговорна както за рекламната кампания, така и за покупката на наградите - общо 65 на брой.

За да участва в лотарията, всеки потребител трябва да направи свой профил на сайта kasovbon.bg. Може да участва и със своя фейсбук или Google+ профил, но задължително трябва да добави и ЕГН.

До началото на декември данъчните предвиждат въвеждането на бележки да става и през национален телефон за хората, които нямат връзка с интернет. Скоро ще бъде направено и мобилно приложение за iOS-устройства.

От касовите бележки се въвеждат само три атрибута - датата, часът и стойността на покупката. Правилата на играта предвиждат един потребител да участва с една бележка само веднъж, но не пречи той да я предостави и на други лица, които също да я регистрират. Но в края на краищата наградата е само една - на този, който представи бележката.

За търговците също ще има изненада, макар и не награда.

"НАП ще провери не само касовата бележка на спечелилия, но и търговеца, който я е издал", казва Росен Бъчваров.