Амбициозен проект за български фентъзи анимационен сериал с първа малка премиера. Трейлърът на "Златната ябълка" вече може да се гледа свободно в интернет.

Три години надъхан екип от дизайнери, работи по създаването на анимацията с български мотиви. Ако се надявате на преразказ на популярната народна приказка „Тримата братя и златната ябълка“, няма да го получите. "Златната ябълка" е фентъзи анимационен сериал, вдъхновен от балканската митология и фолклор. Макар че действието се развива в екзотична фентъзи среда, сюжетът обхваща съвременна тематика и проблеми, с която съвременният зрител от всички възрасти лесно може да се идентифицира.

"Легендата гласи, че златната ябълка може да изпълнява желания. Присъедини се към Вихра, Тина, Влад и Бран в приключението им да я намерят и да предотвратят наближаващата война между хора и духове. Героите ни обаче не са единствените, които търсят ябълката. Много други са тръгнали да я търсят, всеки със собствените си причини: някои сериозни, други - не чак толкова..." Така представят проекта създателите му.

И още от новия прочит на "Златната ябълка": "В необятен планински свят, където стари духове бродят из горите и кукерските бойци защитават хората от злото, срещаме Вихра. Тя е 14-годишно упорито момиче, чиято коса е облак и се променя според настроението й. Трудно е да скриеш емоциите си, когато от косата ти вали! Вихра е дъщеря на змей (дух на бурите) и на човек (кметицата на процъфтяващия град Хан). Ще последваме Вихра в нейното пътуване в търсене на златната ябълка – митичен плод, който изпълнява желания и се появява само веднъж на 100 години. Към Вихра се присъединяват Влад и Бран – двама братя, които мечтаят да станат кукери, и Тина-Пакостина – малка самодива с ангелски глас и буен характер...."

За да разберете какво ще се случи с тях обаче, трябва малко да почакате. Освен това авторите на анимацията планират 24 епизода в първия сезон, така че ще има доста обрати. Пилотният ще разказва за кукерите и магическите чанове, с които гонят болестите и лошата енергия.

Създателят на сериала е Димитър Петров – аниматор, роден в България, завършил The University of Westminster в Лондон, Великобритания. Димитър е работил за компании като Cartoon Network Studios Europe, HUTS JWT и Strata Аdvertising. Той е главният сценарист на шоуто и ръководи развитието на визуалните елементи.

По-голямата част от екипа на „Златната ябълка“ са българи, живели и учили в чужбина. По една или друга причина се завръщат в България, а сега с готовност се включват в проекта в желанието си да дадат своя принос в неговата реализация. Консултант на проекта е Вихра Баева – етнолог от Българската академия на науките. На този етап Милица Гладнишка и Момчил Степанов са готови да озвучат герои в сериала, става ясно от представянето в интернет страницата на "Златната ябълка".

"За да се случи „Златната ябълка“ е нужно сериозно финансиране. А да повярват бъдещите продуценти в проекта е нужно да се демонстрира сериозен интерес към пилотния трейлър. За старт са нужни поне 1 000 000 гледания в YouTube. Гледайте трейлъра на пилотния епизод и разпространявайте тази статия или директния линк от YouTube сред приятелите си", призовават авторите на анимацията.

Вижте и трейлъра: