Американският вицепрезидент Джо Байдън спешно пристигна преди малко в Украйна, предаде радио "Гласът на Америка".

Той бе изпратен там да разговаря с президента Александър Турчинов и премиера Арсений Яценюк заради продължаващите размирици в източната част на страната, въпреки постигнатите в Женева споразумения. От Белия дом допълниха, че по време на визитата си в Киев Байдън ще обяви нов пакет от помощ от САЩ за Украйна, свързан с икономиката и енергетиката.

Броени часове след обявяването на примирието по повод Великден трима души бяха убити в град Славянск на контролен пункт, издигнат от проруски сепаратисти. Руският външен министър Сергей Лавров обвини Украйна в грубо нарушаване на споразуменията от Женева. Според него властите в Киев или не искат, или не могатда контролират екстремистите.

Президентът Владимир Путин подписа указ за реабилитиране на четири народа, населяващи полуостров Крим, пострадали от депортациите по време на сталинисткия режим. Това са татарите, арменците, гърците и немците. По време на Втората световна война и след нея много от тях са обвинени, че са били колаборационисти с нацистките окупатори и са депортирани в Сибир и други далечни краищана СССР.

Малко след като Путин подписа указа си, неизвестни нападатели в камуфлажни дрехи проникнаха в сградата на Меджлиса - парламентът на тататарите в Крим. Те свалили веещия се отгоре украински флаг. При щурма пострадали три намиращи се в сградата жени.