Финансирането на терористите в Сирия идва от 40 държави, включително някои от Г-20.

Това заяви на срещата на Г-20 в турския курорт Анталия руският президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

Някои от тези страни са членки на Г-20 - групата на 20-те най-развити и най.-бързо развиващи се икономики в света. Путин обаче не назова конкретни държави. Той споделил с другите лидери сведения за каналите на финансиране на тероризма и изрази надежда, че това сътрудничество ще продължи.

Според Путин е необходимо да се пресече незаконната продажба на петрол и петролни продукти от терористите. Днес американски самолети бомбардираха конвой от цистерни с петрол, предназначен за продан и финансиране на джихадистите от "Ислямска държгава" (ИД).

Руският президент продължава да смята за възможно създаването на международна антитерористична коалиция.

"Русия е готова да подкрепя с въздушни удари усилията на сирийската опозиция в борбата срещу ИД и това може да послужи за основа на бъдещо политическо решение на кризата", каза Путин. Той призова и други страни да направят това. "Много ни е необходима подкрепата на САЩ, европейските страни, Саудитска Арабия, Турция и Иран", допълни руският лидер.

Той смята, че сега борбата срещу ИД е по-голям приоритет от политическите реформи в Сирия.

Путин засегна и темата за Украйна. той заяви, че Русия ще съдейства примирието в Югоизточна Украйна да не се нарушава, а да помага за постигане на политическо уреждане. Руският президент обсъждал тази тема на двустранни срещи в Анталия.

"Русия ще приветства снемането на западните санкции срещу нея, ако западните партньори са готови на това", заяви Путин.