Късно снощи телевизионното шоу "Господари на ефира" по Нова излъчи близо 8-минутен репортаж, който влезе в открита конфронтация с най-големия конкурент на телевизията - bTV.

Шоуто бе решило да връчи златен скункс - награда за гафове, на директора на bTV Новините Венелин Петков, заради липсата на извънредна емисия новини в петъчната вечер, когато столицата на Франция бе атакувана от терористи. Петков обаче отказа да получи наградата и намекна за целенасочено търсене скандал между двете най-големи медии в България.

Случката породи крайни коментари в социалните мрежи. Едни определиха като недостойна и грозна атаката на една телевизия срещу друга, а други - като "най-после някой трябваше да им го каже". От записа става ясно още, че новините на bTV в 23:30 часа не се излъчват на живо и по правило се записват предварително. 

В началото водещите Димитър Рачков и Васил Василев - Зуека казват:

"На фона на тази огромна трагедия някой може да си каже: "Какво значение има коя телевизия как е отразила атентата", но ние мислим, че адекватността и бързата реакция е задължителна за всяка телевизия, наричаща себе си "национална". Заради това нашият репортер Боби Ваклинов отиде със Златен скункс при шефа на bTV Новините Венелин Петков."

След това репортерът Боби Ваклинов обяснява, че "в нощта на атентатите в Париж БНТ и Нова телевизия съобщиха за тях, но bTV пропусна, защото новинарските емисии са на запис".

“Г-н Петков, хайде откога ви чакам, луна да изгрее.

Носите ми скункс, да, по какъв повод е това?

Чудим се и се маем защо в петъчната късна емисия на bTV Новините не съобщихте нищо за трагедията в Париж. БНТ съобщиха в 11:20. Нова, поради редица програмни причини, съобщиха в 11:40. bTV – нищо".

Това очевидно ядосва Петков, който обяснява, че сайтът bTV Новините е следил историята.

"Ние съобщихме в сайта. Цяла нощ, ако сте следили сайта. Имахме скролове."

Тогава Ваклинов обяснява за зрителите значението на последната дума - надпис, който тече в горната или долната част на екрана. Но първият е бил чак в 00:40 в съботната сутрин. 

"Еми, не сме имали (емисия - б.р.). На вас ли да обяснявам?... Това е, пропуснали сме. Имали сме пропуск", признава Петков.

След още няколко въпроса дали е нормално емисията да е на запис в 11:30, започва преследване по тротоара.

"Аз не мога да приема тази награда".

Преследването продължава и в един момент Петков вече започва контраатака:

"Поздрави на вашите колеги, които са ви изпратили тук. И поименно мога да ги кажа".

Той не споменава име. В началото на годината обаче дългогодишният директор на bTV Новините и предшественик на Петков Люба Ризова стана консултант по разследванията на шоуто "Господари на ефира".

След още няколко повтаряния на едни и същи въпроси с едни и същи отговори, Петков казва:

"Оставете ме на мира, гледайте си работа," а Ваклинов отговаря с усмивка на уста: "Светът е потънал в скръб, понеже е на прага на трета световна война“.

Целият репортаж продължава 7 минути и 51 секунди. Накрая Ваклинов обещава преследването да продължи.

Тук може да видите видео от случката.