"Русия е един от източниците на енергийни ресурси за Европа и основен доставчик за България. Благодарение на добрите отношения с руските ни партньори, имаме и сигурност на енергийните доставки. Уверена съм, че и в бъдеще ще развиваме отношенията в енергийния сектор чрез конструктивен диалог". Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на международния форум "Трансформация на енергийните пазари и ролята на Русия в световния енергиен баланс", който се провежда в Москва.

Пред делегатите тя е представила идеята на правителството ни за изграждане на газоразпределителен център на територията на България. По думите на министър Петкова страната ни разполага с редица предимства за реализиране на проекта.
"През България преминава естественият път на газовите потоци от изток и от юг, газоразпределителната ни инфраструктура е много добре развита, в момента се модернизира и се работи за разширение на газовото хранилище в Чирен. За целите на газоразпределителния център ще разчитаме на три източника на природен газ, надяваме се един от тях да е именно руският природен газ", подчерта Петкова. 
В рамките на посещението си в Москва българският енергиен министър Теменужка Петкова се срещна и с руския министър на енергетиката Александър Новак. На срещата било обсъдено сътрудничеството между двете страни. 
 

Министър Петкова предоставила на руския си колега информация за предстоящи строително-ремонтни дейности на обекти на българския Електроенергиен системен оператор. Голяма част от оборудването в електроенергийната система на България е руско.

По думите на министър Новак руски фирми от електроенергийния сектор проявяват интерес да участват в бъдещите процедури, съобщи пресслужбата на ведомството на Петкова.