Две политически речи. На двама президенти. Двама различни президенти - единият е от десницата, другият - от левицата. Единият е на САЩ, другият - на Франция. Единият е бивш, другият е настоящ. 

Това, което ги свързва, че по време на тяхното управление страните им бяха нападнати - САЩ станаха мишена на Ал Кайда на 11 септември 2001 година, а Франция попадна под ударите на "Даеш" на 13 ноември 2015 година.

И още нещо общо - думите.

Euronews направи сравнение на най-често използваните думи от двамата президенти при обръщенията им към нациите след терористичните нападения. 

Речта на Буш е произнесена на 20 септември - девет дни след атаките, докато Оланд се обръща на 16 ноември - три дни по-късно. Всичко друго обаче в тези речи е еднакво.

Euronews направи т.нар. облак от думи с най-често използваните думи. Клуб Z преведе тези думи на български език. Извадени са специфични думи като ИД, Афганистан, Сирия, талибани и т.н. Следват две графики с най-често използваните думи от Буш и Обанд, а вие трябва да познаете коя на кого е. Отговорът е в края на текста.

Ето ви още малко помощ. Това са видео записи от двете речи:

Ето и отговорът: първата графика е от речта на Буш, а втората от речта на Оланд.