Реакцията на огромна част от турските фенове по време на минутата мълчание преди приятелския мач с Гърция на стадион "Башакшехир Фатих Терим" в Истанбул снощи (0:0) предизвика остри коментари по цял свят. Зрителите освиркаха ритуала, чуха се възгласи. Според някои медии запалянковци викали "Allahu Akbar" ("Аллах е велик").

Освиркан бе и химнът на Гърция, а подобно на други мачове снощи (отменени и играни), това също трябваше да е "исторически" двубой, тъй като чрез провеждането му двете страни искаха да покажат все по-добрите си съседски отношения. В ложата на арената един до друг гледаха премиерите Ахмет Давутоглу и Алексис Ципрас.

Оказа се, че версиите за реакцията от трибуните са най-малко две. Първо, дори медиите в Турция, селекционерът на националите Фатих Терим и играчи от тима, начело с капитана Арда Туран, осъдиха липсата на сдържаност по време на минутата мълчание в памет на жертвите в Париж от 13 ноември. Туран правеше знаци на терена в опит да смълчи сънародниците си. После изрази разочарование.

Последва отговор в социалните мрежи, където имаше разяснения. Освиркванията били към терористите, не по адрес на жертвите или Франция. Именно заради това се чувало "Мъчениците не умират, техният дом винаги ще е пълен". Това било стара традиция от времената на атентатите на Кюрдската работническа партия, отнели животите на хиляди. А по време на минута мълчание в Турция никога не се мълчало, винаги се скандирало.

Въпреки това доста медии и наблюдатели са на мнение, че феновете е трябвало да постъпят така, както всички останали снощи и в последните дни на спортните събития по света - да замълчат. Защото поведението им сега се тълкувало грешно от останалия свят. Фатих Терим бе недоволен, че с освиркването на химна на Гърция идеята за мач срещу точно този съперник била помрачена.