Атаките в Париж могат да стимулират икономиката на еврозоната, ако Европейската централна банка разшири програмата си за монетарни стимули повече от планираното, казва икономистът Нуриел Рубини. В интервю за CNBC експертът коментира, че действието на атаките върху икономиката на еврозоната ще е слабо, освен ако не последват нови.

Добрата новина е, че няма да има "твърдо приземяване" на китайската икономика, което се вижда и от възстановяването на капиталовите ѝ пазари, казва Рубини. Но той обръща внимание, че тя става все повече зависима от вътрешното търсене, отколкото от износа, което ще забавя растежа ѝ, който към края на десетилетието ще достигне до 5% при 8-9% в неговото начало.

Въпреки всичко Рубини, който навремето предсказа глобалната финансова криза, не вярва забавянето на втората икономика в света да доведе до нова глобална рецесия.

Очакванията на експерта са за слаб растеж на големите икономики, като той смята, че инвестицията в американски акции догодина ще донесе едноцифрена доходност.

Шансовете за рецсия на американската икономика са много малки. За да се случи, или трябва да има сериозни проблеми в китайската икономика, или Управлението на Федералния резерв (Фед) да започне да вдига основната лихва "твърде много, твърде бързо и твърде скоро", или обратното - Фед да отложи прекалено дълго повишаването на лихвите и инфлацията излезе от контрол, смята икономистът.

Очакванията на Рубини са към края на 2016 г. основната лихва в САЩ, която в момента е почти нулева, да достигне нива от 1-1,25% годишно.