Премиерът Бойко Борисов се опитва да управлява службите за сигурност "ръчно", което е проблем, смята депутатът от Реформаторския блок, председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност и бивш шеф на Национална служба "Сигурност" Атанас Атанасов. Той коментира проблемите на българските служби в сутрешния блок на Нова телевизия днес.

"Останаха на възлови места хора, назначени по времето на Орешарски, които аз не считам, че работят за един господар -  а за двама, най-малко," каза още Атанасов.

На въпрос кой е този господар, той добави:

"Това съм го казвал - влиянието на сарайско-библиотекарската групировка в службите е известно."

Според него това са важни въпроси и трябва да бъдат решени бързо, тъй като има опасност за изтичане на информация или въздействие върху службите за сигурност. 

Не са помогнали за морала на служителите и последните вълнения сред полицаите, за които според него вина има министърът на финансите Владислав Горанов:

"Финансовият министър, като слон в стъкларски магазин, реши, че ще провокира реформа, като бръкне в джоба на служителите на МВР и ги демотивира."

Той каза още, че днес в Народното събрание ще има общо заседание на три комисии - вътрешна, външна и тази за сигурност, на която той е председател. На тях ще бъдат изслушани всички ресорни министри, за да се види как изпълнителната власт се справя в състояние на криза.

Атанасов коментира и темата с изтеклите чрез "Биволъ" записи на разговори между бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и заместничката й Румяна Ченалова - и двете подсъдими, в които се твърди, че премиерът Борисов е поръчал на Цацаров да "опраска" Янева. Според него, трябва случаят да се разглежда от друг обвинител, независим от главния прокурор.

"Главният прокурор е заинтересован, защото е натопен", отбеляза Атанасов.

Това е още един знак за нуждата от реформа не само в съдебната власт, а и при прокуратурата - гласуване за което предстои, смята депутатът на РБ.