За да бъде прекратена войната в Сирия, Башар Асад трябва да си отиде.

Това заяви днес американският президент Барак Обама, цитиран от АП. Той говори във филипинската столица Манила по време на среща с новия канадски премиер Джъстин Трюдо. Двамата са на срещата на върха на АТИС - Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

"Русия и Иран трябда да решат дали искат да подкрепят Асад или да спасят сирийската държава, като намерят правителство, което да бъде легитимно", каза още Обама. "Асад не може да си върне легитимността", допълни той.

Според него целта на настоящите дипломатически усилия е да се създаде възможност за политически преход в Сирия. Прекратяването на огъня може да не бъде спазвано от всички страни, но би създало известно спокойствие.

Думите на Обама идват на фона на надеждите на САЩ, че Русия се доближава до идеята за бъдеща Сирия без Башар Асад, отбелязва АП.

Джъстин Трюдо пък увери американския президент, че Канада ще бъде стабилен партньор на САЩ в борбата срещу "Даеш" ("Ислямска държава"). След като бе избран, той заяви, че Отава няма да участва във въздушни операции в Сирия.