България е готова да откликне на искането на Франция за военна помощ, въпреки че официално такава от нас все още не е поискана, казаха от Клуб Z източници от Външно министерство.

Това бе потвърдено и от министър Даниел Митов в кулоарите на парламента. Митов присъства на днешното заседание, на което се гледа държавният бюджет за следващата година.

"Тепърва ще се установи с какво ние можем да помогнем, в зависимост от това от какво има нужда самата френска страна. Не знам дали ще се наложи изобщо, но заявяваме готовността си. Помощта ни може и да не е военна, може да бъде логистична, помощ по отношение на информация", заяви министърът.

Както е известно, след кървавата серия от атентати в Париж Франция поиска задействане на клаузата от Лисабонския договор за оказване на съдействие на държава от Евросъюза, станала жертва на нападение, нещо като известния чл. 5 от договора за НАТО. Конкретно Париж поиска съдействие за мисии в Близкия изток и в Африка срещу "Даеш".

Става въпрос за член 42, параграф 7 от Договора за ЕС, който гласи, че ако държава от съюза е жертва на въоръжена агресия, извършена на нейна територия, другите страни членки имат задължението да й помогнат и сътрудничат с всички средства, с които разполагат, в съответствие с член 51 от Устава на Обединените нации. 

"Можем да изпратим и военни лекари", коментираха от Външно като пример за това какво може да означава за нас военна помощ. 

Понеже официално искане не е пристигало, не било и обсъждано каква точно помощ можем да окажем, в т.ч. с военна техника и бойци. Решението за участие се взима индивидуално от държавите-членки и не е задължително.