Демокрацията може да има своите недостатъци, но нищо по-добро не е измислено. Това потвърждава и новото международно изследване на УИН "Галъп Интърнешънъл" в 62 държави по света сред 63 898 души.

  • 76% от анкетираните смятат, че демокрацията може да има своите недостатъци, но тя е най-добрата система на управление. По този въпрос има консенсус в целия свят.
  • Въпреки това, когато се попита дали хората чувстват, че техните страни действително се управляват според волята на народа, нивото на консенсус спада значително: половината са съгласни с твърдението (50%), но 46% са на обратното мнение.
  •  
  • Двете топ страни, в които повечето хора казват, че общата воля преобладава, са Фиджи, Афганистан и Виетнам. На дъното на тази класация са Армения и Латвия и България.
  •  

 

 

Възприемането на демокрацията като най-добра система на управление е широко разпространено във всички демографски групи и среща най-сериозна подкрепа сред високо образованите и тези с по-висок личен доход.

Вярващите, както и невярващите, посочват демокрацията катo най-добрата система на управление, с особено високи нива на съгласие практически сред всички религии - юдеи, протестанти, хиндуисти, католици, мюсюлмани и будисти

Най-силна е подкрепата за демокрацията в Северна Америка (82%), страните от Африка (80%) и Западна Европа (80%).

По-малко ентусиазирани за достойноствата на демокрацията са жителите в Северна Азия (55%), Източна Европа (64%) и Латинска Америка (68%).

 

 

Къде я одобряват най-силно

Най-много харесват демокрацията в Швеция (93%), Мароко (92%) и в  Аржентина (91%). Следват Швейцария (90%), Кения (89%), Финландия (87%), Фиджи (87%), Португалия (88%), Германия (86%), Турция (86%), Австрия (86%) и Исландия (84%). В челото прави впечатлението присъствието на доста разнородни като политическо устройство и степен на демократичност държави. 

България сред скептиците

Най-големите скептици са в Мексико (54% са съгласни срещу 43%, които са несъгласни), Хонг Конг (55% срещу 39%)q Палестинските територии (49% срещу 33%. България също е сред водещите в тази класация. Макар че в държавата ни все пак преобладават положителните нагласи, настроенията са по-слабо оптимистичени (52% срещу 32%). Следват Босна и Херцеговина (56% срещу 36%), Япония (46% срещу 24% и 30% без отговор), Сърбия (57% срещу 32%), Ливан (61% срещу 34%), Румъния (58% срещу 29%), Колумбия (65% срещу 34%).

И в България хората с по-добри доходи и перспективи изразяват и по-силно съгласие с твърдението, че въпреки своите недостатъци, демокрацията е най-добрата система на управление.

 

Според волята на хората- не съвсем

Респондентите бяха попитани също така дали страната им се управлява от волята на народа, като 50% от интервюираните бяха съгласни или са по-скоро съгласни, докато 46% са несъгласни или по-скоро несъгласни. 

Вглеждането в различните региони, показва, че най-голямо съгласие с твърдението, че страните се управляват от волята на хората, има в Западна и Източна Азия съответно 60% и 69%. 

Най-сериозно несъгласие има в Източна Европа (55% несъгласие срещу 39% съгласие), Западна Европа (56% несъгласие срещу 40% съгласие) и в Латинска Америка (58% несъгласие срещу 40% съгласие).

В другите региони (Северна Америка, Африка, Близкият Изток и Северна Африка и останалата част от Азия), становищата са по-равномерно разпределени между тези, които вярват, че волята на народа определя управлението, и тези, които са на обратното мнение.

10-те страни, чиито граждани в най-голяма степен смятат, че страните им се управляват според волята на народа са Фиджи, Афганистан, Виетнам, Мароко, Индонезия, Швеция, Еквадор, Кения, Панама и Пакистан. Прави впечатление, че тук има само една европейска държава.

10-те страни, в които има широко мнозинство на тези, които отхвърлят тази идея са Армения, Латвия, България, Мексико, Босна и Херцеговина, Ливан, Казахстан, Гърция, Белгия и Испания.

 

Българското обществено мнение е силно скептично по отношение на това дали страната се управлява според волята на народа. 17% са съгласни или по-скоро съгласни, докато 79% са тези, които изразяват по-скоро несъгласие или несъгласие с това твърдение. 

Жан-Марк Леже, президент на Асоциацията УИН/ „Галъп интернешънъл“ коментира: „Проучването установи, че демокрацията не се е провалила като норма, но не се възприема единодушно. Тези, които са живели в демократичен ред най-отдавна, особено в Европа, най-много се съмняват в идеята, че тяхната страна се управлява според волята на народа."

 

 

 

 

Тестваните твърдения за съгласие са следните: „Демокрацията може и да има своите недостатъци, но е най-добрата система на управление“ и „(страната) се управлява според волята на хората“. Те бяха зададени в 62 страни като част от международното изследване на УИН/Асоциация „Галъп интернешънъл“ „Край на годината“.

 

Размер на извадката и работа на терен:

Общо 63 898 души са били интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (31 страни; 33 862 души), по телефон (12 страни; 9784 души) или онлайн (22 страни; 20 356 души). Теренната работа е проведена от септември 2014 г. до декември 2014 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон между 2.14 и 4.45 + 3-5% при доверителен интервал - 95%.

Глобалната средна величина е изчислена на базата на дела на интервюираното пълнолетно население от изследваните страни.

Включените страни във всеки един регион в това прессъобщение:

  • Северна Америка: Канада и САЩ;
  • Латинска Америка: Аржентина, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Мексико, Панама и Перу;
  • Западна Европа: Австрия, Белгия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Исландия, Ирландия, Италия, Холандия, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Великобритания (и Австралия също е включена);
  • Източна Европа: Армения, Босна и Херцеговина, България, Чехия, Грузия, Косово, Латвия, Македония, Полша, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна;
  • Африка: Южна Африка, Кения и Нигерия;
  • Близкият Изток и Северна Африка: Алжир, Израел, Ливан, Мароко и Палестинските територии (Уест бенк и Газа);
  • Западна Азия: Афганистан, Казахстан, Пакистан и Турция;
  • Южна Азия: Бангладеш и Индия;
  • Източна Азия: Индонезия, Малайзия, Филипини, Тайланд и Виетнам;
  • Северна Азия: Фиджи, Хонг Конг, Япония, Южна Корея и Папуа Нова Гвинея.