Народното събрание прие на първо четене проектобюджета за 2016 г., който включва и актуализация на тазгодишния бюджет. За предложената от правителството сметка на държавните разходи гласуваха 212 депутати, като 138 бяха "за", 65 - "против", а 9 "въздържали се".

ДПС, БСП и част от депутатите от Патриотичния фронт гласуваха "против", като текстът мина с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, част от ПФ, АБВ, 9 депутати от БДЦ и трима независими.

Депутатите от БСП и ДПС бяха настроени най-критично срещу проекта.

"Липсват дълбоки и реални структурни реформи, като за тях дори няма идея", заяви от трибуната депутатът от ДПС Петър Чобанов, който беше финансов министър в кабинета "Орешарски".

"Увеличаването на средствата за персонал е най-лошата атестация за министрите, което означава, че не са си свършили работата", коментира Чобанов определената от него като "финансова иновация" актуализация на Бюджет 2015, която финансовият министър Владислав Горанов тихомълком прокара с проектобюджета за следващата година.

Един от лидерите на Патриотичния фронт - Валери Симеонов, призова депутатите от групата да гласуват против бюджета, защото на дебатите присъствали само трима министри. Симеонов поиска в залата да дойде и премиерът Бойко Борисов, който междувременно "режеше лентички" на спортна зала в Дупница и басейн и санирани сгради в Благоевград. Но в крайна сметка повечето депутати от ПФ - 13, не послушаха Симеонов и гласуваха "за", като само 5 бяха "против".

"Бюджетът стабилизира бедността и не държи сметка за тежката демографска перспектива пред България", заяви БСП лидерът Михаил Миков.

Проектът за държавен бюджет за 2016 г. предвижда приходи от 33 млрд. лв (34,6% от БВП) и разходи от 34,8 млрд. лв., като бюджетният дефицит се очаква да е 1,8 млрд. лв. - 2% от БВП. Минималната работна заплата се увеличава на 420 лв., като е резрешено и емитирането на до 5,3 млрд. лв. нов дълг.

За тази година ревизираните прогнози за дефицита са 3,3% от БВП на начислена и 2,8% на касова основа