Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида - Проектозакон за по-строги проверки на бежанците от Сирия и Ирак бе приет с преобладаващо мнозинство от Конгреса на САЩ, въпреки заплахата на президента Барак Обама, че ще наложи вето върху него, съобщи телевизията „Фокс“. Мярката бе подкрепена от 289 конгресмени, а 137 гласуваха против. Очаква се след това документът да бъде подложен на гласуване и от Сената.

Вотът бе предшестван от разгорещени дебати, в които представители на Демократическата партия обвиниха поддръжниците на строгите мерки, че обръщат гръб на пришълците. Републиканците отвърнаха на огъня с огън и посочиха, че промените целят да защитят гражданите на САЩ от заплахите, произтичащи от „Даеш“.

47 демократи дезертираха от позициите на партията си и подкрепиха проектозакона. Това е удар по Белия дом, който апелира към конгресмените от ляво да гласуват против новите мерки.

Преди гласуването Белият дом изпрати шефа на канцеларията на президента, Денис Макдонъх и директора на Управлението за вътрешна сигурност Йех Джонсън, да убеждават демократите да не застават срещу партийната линия.

Законопроектът изисква от директора на ФБР да инспектира проверката на всеки бежанец, а вископоставени служители от Управлението за вътрешна сигурност да гарантират поотделно за всеки пришълец, че не представлява заплаха на националната сигурност на САЩ.

Ден преди гласуването Белият дом официално заяви, че президентът Барак Обама ще наложи вето върху проектозакона. В декларацията на президентството се изтъква, че ако бъдат приети по-стриктни мерки за проверка на бежанците това би довело до забавяне с 2-3 години на тяхното допускане в страната.

Междувременно лидерът на сирийските имигранти в Ню Йорк Арафат „Ралф“ Сукар заяви за ветсник „Ню Йорк поуст“, че оперативни агенти на „Даеш“ отдавна са проникнали на територията на САЩ, прикривайки се като бежанци от Близкия изток. „Сигурен съм, че терористи от Сирия пристигат в САЩ не само през последните няколко години. Мисля, че те вече действат“, посочва Сукар.

И сега ако отидете в канцелария на правителството в Дамаск и поискате документ, който да посочва, се казвате Тони Катърпилър, ще ви бъде издаден карта за смоличност точно на това име“, заявява сириецът.

Служители на граничната охрана на САЩ са заловили на границата между Тексас и Мексико петима мъже от Пакистан и афганистанец, които се опитвали тайно да проникнат в САЩ. Осем сирийци пък направили опит да прекосят границата при Ларедо в същия щат, гласи информация на Управлението за вътрешна сигурност. Пак в Тексас, в град Идалго, е арестувана сирийката Уалаа Алрехави, която се опитвала да мине границата с фалшив американски паспорт. Уалаа пътувала със зет си Мохамед Зиад Алсалам, който също е задържан.

Тайните слуби в САЩ и в Европа са много загрижени от постъпващите напоследък информации от осведомители, че „Даеш“ упорито се опитва да се добере до химическо или биологично оръжие, което да бъде използвано в следващи терористични нападения. Досега е известно, че джихадистите са използвали задушливият газ иприт, наричан още горчичен газ заради жълто-зеленикавия си цвят. Мини, заредени химическия агент, бикли озстрелвани срещу позиции на кюрдите в Северен Ирак. Генерал от Иракската армия информирал кореспондент на Асошиейтед прес в Дамаск, че противогази са били раздадени на 25 на сто от военнослужещите на фронта. Рсуия пък е предоставила на иракските войници 1000 защитни гумени противохимически облекла, съобщил Хаким ал Замили, шеф на Комисията за сигурност към парламента в Багдад.

Знае се, че режимът в Дамаск е имал на склад нервнопаралитично и биологическо оръжие. Експерти на ЦРУ се опасяват, че е възможно ислямистите да се се докопали до тези опасни средства, след като са превзели военни бази на сирийската армия. В последно време „Даеш“ е прехвърлила на сигурни места в Сирия своите лаборатории, в които се извършват изследвания за създаване на химическо оръжие. Тайните служби разполагат с информация, че джихадистите са вербували от чужбина и от Ирак инженер-химици, някои от които са работели в секретните цехове на военно-промишления комплекс на Садам Хюсеин.

През 2013 г Самир ал Халифави, високопоставен помощник на лидера на „Даеш“ Абу Бакр ал Багдади посочил в документ, че групировката е направила „значителен напредък“ към създаването на химическо оръжие. Докладът на Ал Халифави по-късно попаднал в ръцете на офицери от иракското разузнаване.

Разследване на „Ню Йорк таймс“ разкрива, че още „Ал Кайда“ навремето се опитвала да купи на международния пазар опасното вещество „червен живак“, който се използва за изработването на ядрено оръжие. Суровината, за която се смята, че погрешно е наричана с това име, се търгуваше особено много от руски контрабандисти след разпадането на Съветския съюз. Един килограм на черния пазар струва от 100000 до 300000 долара. По-рано тази година пресата в САЩ разкри, че ФБР е осуетило опит на арабски екстремисти да се сдобият с радиоактивен материал за изработване на мръсна бомба. Акцията за предотвратяване на опасната контрабанда е осъществена от ФБР със съдействието на агенти по сигурността на Молдова.

В същото време вчера посолството на САЩ в Рим би тревога, че американските граждани трябва да избягват специфични места, за които има подозрение, че може да бъдат обект на терористични атаки. Държавният департамент разпространи каблограма, в която се препоръчва да не се посещава Ватикана. Непосредствено след клането в Париж от 13 ноември, „Даеш“ публикува видеоклипове и пусна в Интернет заплахи, че следващите места, които ще бъдат атакувани са: Рим, Лондон и Вашингтон. Италианската полиция и мобилизирани армейски патрули осъществяват извънредни мерки за сигурност по време на юбилейната година на милосърдието, отбелязвана от Католическата църква. Тържествата за нея ще продължат една седмица като кулминацията е на 8 декември тази година.