Руската партия "Справедлива Русия" предлага да бъде върната смъртната присъда срещу терористите, предаде Нюз.Ру.

Предложението бе огласено от лидера на партията Сергей Миронов. То бе посрещнато с бурни аплодисменти от голяма част от депутатите. "Справедлива Русия" е третата по брой на депутатите от общо 4 партии в Думата.

Това се случи на първото след анексирането на Крим през 2014 г. съвместно заседание на двете камари на руския парламент - Думата и съвета на федерацията. То е извънредно и главна тема е засилването на борбата с тероризма както вътре в Русия, така и зад граница.

Макар все още да съществува като норма в руското законодателство, смъртната присъда не може нито да се произнася, нито да се изпълнява от 16 април 1997 г.

Според Миронов въвеждането на смъртната присъда за терористи е допустимо, тъй като днешните условия могат да бъдат сравнени с военните.

"Днес в качеството на извънредна мярка - на война като на война - ще предложа да бъдат внесени промени в руското законодателство и да бъде въведена смъртната присъда за терористите и техните помощници", каза лидерът на "Справедлива Русия".

Преди малко повече от месец проруският чеченски президент Рамзан Кадиров предложи същото. Той заяви, че това трябва да бъде направено, тъй като не е правилно тези престъпници да бъдат държани в затворите.

Голяма част от руските депутати смятат, че е необходима международна коалиция срещу тероризма под егидата на ООН. С такова предложение започна днешната сесия. То бе огласено от председателката на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко.

Само преди три дни Русия обяви, че самолетът на авиокомпания "Метроджет", паднал над Египет на 31 октомври, е свален от бомба, поставена от "Даеш" ("Ислямска държава"). При катастрофата загинаха всички 224-ма души на борда. Пътниците бяха руски туристи, завръщащи се от почивка в Египет. Ден по-късно джихадистката групировка потвърди, че взривът на борда е нейно дело.