Най-висшето държавно отличие - Орден "Стара планина" Първа степен, с което бе удостоен Вселенският партиарх Вартоломей, е незаконен, а самият Вартоломей - недостоен.

Това смята лидерът на БСП Михаил Миков, който зададе питане към външния министър Даниел Митов в рамките на днешния парламентарен контрол. Според лидера на левицата Митов е прескочил Народното събрание и Министерския съвет при взимането на решението за даване на ордена и днес го попита с какви мотиви му е присъдено отличието.

Както е известно, докато президентът Росен Плевнелиев го награждаваше, вартоломей поиска "връщането на отнетите по времето на войни и "неразбории" на Балканския полуостров свещени богослужебнни ценности на естествените им правоимащи свети митрополии и свети обители на Северна Гърция", както и събарянето на паметника на Антим I, който бе поставен в двора на българската църква "Свети Георги” в Одрин.

"За мен този орден е присъден в нарушение на закона. Аз не открих нито решение на МС, нито на НС, такова каквото е изискване на чл. 11 от закона. За българските граждани човекът, на когото бе връчан този орден е недостоен. Той си позволи по абсолютно вероломен начин да се отнася към българския екзарх Антим, който освен първият глава на самостоятелната българска църква, е председател и на първото Велико Народно събрание", посочи Миков.

"Питам: какви са тези заслуги, които да ви дадат основание да откриете такава процедура, въпреки че тя не се е осъществила по предвидения от закона ред?", обърна се той към външния министър.

А Митов разказа хронологията на предложениято. Първо, то дошло от председателя на БАН акад. Стефан Съботинов с писмо до МС. То било препратено към министъра на културата Вежди Рашидов, който пък го препратил към Митов с мотива, че Вартоломей е турски гражданин, а предложенията за награждаване на чужденци идват от външния министър.

"Сългасно чл. 11 от Закона за ордените и медалите предложението се прави от министъра. Точка", посочи Митов. И изброи какви са били мотивите му да "номинира" Вселенския патриарх за "Стара планина".

- активна позиция за насърчаване на религиозния диалог;

- ангажираност към актуални политически проблеми, в т.ч. социални;

- професионална отдаденост на научна дейност;

- силна ангажираност по опазването на околната среда, спечелила му прозвището "Зеленият патриарх".

"Българските институции няма как да контролират това, което си е наумил да каже, когато дойде в България. Аз вече изразих позицията си - той няма компетентност по тези въпроси, това са решения взети още през 60-те години", посочи в заключение Митов.

Лидерът на БСП обаче възрази:

"Чудя се как да коментирам, че Министерство на външните работо не знае факта, че същият този човек е забранил службата на български език тази година в църквата "Св. св. Константин и Елена" в Одрин и е поставил условия за премахване на паметника на Антим. Не знам дали е зелен, дали е кафяв или е някакъв друг цвят този човек! Но това е недостойно! Прочетете закона - не може без решение на МС или на НС да се удостоява човек с най-високото звание. Затова аз казвам, че този орден е незаконен!".

Миков призова българските държавници и гражданите да поднесат цвета на паметника на Антим в Одрин на 29 декември. Тази година се навършват 127 години от смъртта му.

"Да поднесем цветя като знак на българския народ срещу всякакви посредници, кйоито идват в България със своите претенции! Турски гражданин да преговаря с отношенията ни с Гърция! Това е рецидивиращо нахалство, което обижда българските граждани!", ядоса се лидерът на БСП.

"Нужен е някакъв вид помирение. Смирението не прави лоша българската страна. Направеното е направено и съгласувано с всички институции, включително със секретариата на Светия Синод", отвърна пак Митов.

По думите му пов реме на кабинета "Орешарски" е имало прецеденти за даване на държавни отличия без да е имало решение на правителството или на парламента, както в действителност е записано в закона.