Само след няколко дни компанията Nokia Corporation, доскорошният производител №1 на мобилни телефони, ще престане да съществува под това име. Финландският гигант вече ще се нарича Microsoft Mobile Oy. Американският софтуерен гигант купи позавехналия напоследък производител на телекомуникационна техника за $ 7,2 млрд. и сега е време за следващия етап. Новото име ще се използва във фирмените документи и във фактурите, но какво става с крайните устройства?

Засега ясен отговор няма! Възможно е последният смартфон Nokia вече да е произведен. Последната официална информация по темата бе изявлението на главния изпълнителен директор Стивън Елоп, който преди три месеца заяви, че все още няма окончателно решение дали петте букви ще изчезнат като бранд за смартфони.

В същото време напоследък непрекъснато се увеличават спекулациите, че Microsoft наистина смята да се откаже от бранда, тъй като той е натоварен с прекалено много символика от времената на GSM-ите, но трудно се вписва на пазара на смарт устройства.

Nokia съществува от 1865 г. Компанията е създадена като дъскорезница и производител на хартия. В началото на XX век започва производство на ботуши, а после добавя в портфолиото си автомобилни гуми, телевизори и какво ли още не. Големият успех обаче й донасят мобилните телефони. През 90-те години на миналия век Nokia разпродава всички останали бизнеси и остава само с производството на комуникационни устройства. До 2012 г. финландската компания бе пазарен лидер, но след това претърпя бърз срив и не удържа на темпото на корейската Samsung и американската Apple.