Това, което на мен ми липсва в това правителство, е икономическата политика, коментира пред "Панорама" по БНТ финансовият министър от кабинета "Борисов" Симеон Дянков. "Понякога се питам дали въобще има икономическо министерство", хвърли той стрели към Божидар Лукарски, министърът на икономиката. 

На 100% сега сме зависими от еврофондовете за растежа си, но това е дрога, което с времето трябва да се промени, обясни Дянков. "Трябва ни икономическа политика", повтори той.

"Строяхме пътища, сега сме построили пътища и инфраструктура, трябва да видим каква икономика искаме да развиваме", обясни той.

Дянков, който беше много критикуван за финансовата политика, която провеждаше в първия кабинет "Борисов", обясни, че вижда грешката си в това, че не е бил достатъчно смел в действията си. 

"Една значителна част от проблемите на сегашното правителство нямаше да ги има, ако бях по-смел. Твърде доброто сърце на премиера подпомогна да се забавят някои неща, но това не беше негова основна задача, беше задача на икономическия екип", продължи той.

Трябвало да започнат реформи в редица сектори, посочи той. Дянков коментира и състоянието на енергетиката.

"Енергетиката вече е изгърмяла, от две години тя реално е в състояние на банкрут, не е ясно защо се пази в това положение", отсече той.

Според него трябвало да се обяви фалит, като всички договори- той посочи и договорите с американските компании, бъдат обявени за невалидни. На въпрос дали предлага да скочим смело на американците, Дянков отговори: "Те са едни, от тези, които ще изпищят, но това е законовият начин да се реши това".

През 2009 г. Дянков се върнал в България заради децата си, защото им липсвала българската среда. "От гледна точка на кариерата-помага, защото научаваш неща, който си предполагал, но ги виждаш на практика. България ми даде много. Много по-обогатен съм от тази гледна точка", обясни още той.

За наследника си във финансовото министерство и негов заместник преди години- Владислав Горанов, Дянков коментира: "Надявам се, че се е учил, докато работихме заедно. Неговата пица се прави в по-добър момент, но от друга страна е в коалиционнно правителство."