Русия предложи на Франция да й изпрати елзаско кутре като жест на солидарност, след като полицейското куче Дизел геройски загина в операциите в сряда в парижкото предградие Сен Дени, съобщи АФП.

Руският вътрешен министър. Владимир Колоколтцев обясни, че е писал на френския си колега Бернар Казньов и му е предложил да му изпрати кученце на име Добриня, което да замести загиналата белгийска овчарка Дизел.

Колоколтцев каза, че "това е знак на солидарност с хората и полицията на Франция". 

Кучето е кръстено на легендарен фолклорен герой, Добриня Никич, прочут със своята сила, добрина и смелост, обясни министърът.

Министерството даже публикува снимки на кученцето.

Мъникът беше показан и по държавна руска телевизия в събота.

Добриня е на 2 месеца и живее в полицейски център за обучение на кучета в района на Москва, обясни руският Канал1. Той трябва да премине през медицински прегледи и карантина преди да отпътува за Франция.

Двама треньори на полицейски кучета от специалните сили на Москва също позират с техните питомци и с надписи с хаштага Je Suis Diesel в инстаграм страницата на службата.

"Нашите четириноги приятели също служат на полицията, защитавайки обществото от терористични заплахи", съобщава московската полицейска служба.

Двата хаштага #JeSuisChien (Аз съм куче) и #JesuisDiesel набраха популярност в туитър, бяха създадени в памет на убитото полицейско куче.

Кучето герой, което загина в сряда.