Утрешният ден на анексирания от Русия полуостров Крим е обявен за неработен, предаде Нюз.Ру.

Новината обяви лично регионалният премиер Сергей Аксьонов. Ще почива и пристанищният град Севастопол.

Обявено е извънредно положение. Силите за сигурност са приведени в бойна готовност.

Причина за мерките е, че Крим остана изцяло без ток около полунощ в събота, след като на украинска територия в Херсонска област бяха взривени стълбовете на всички далекопроводи, внасящи ток за полуострова.  Според властите в Симферопол това е саботаж.

Стълбовете бяха взривени първо в петък. Отряди, съставени предимно от представители на кримските татари, бяха блокирали подпорите им и влязоха в конфликт с украинските части на реда. Снощи съоръженията отново са били взривени. Скъсани са всичките 4 линии и целият полуостров потъна в мрак.

В резултат  бе сериозно нарушено и подаването на вода.

От т.нар. гражданска блокада на Крим, която отрича да стои зад експлозиите, има хора при взривените стълбове, които се опитват да попречат на възстановяването им. Групите, включващи и представители на движението "Автомайдан", доброволческия батальон "Айдар" и "Десен сектор", са обкръжени от полиция и хора от батальон "Херсон", има съобщения за сблъсъци и бой с приклади по събралите се.

Малка част от електроснабдяването бе възстановено. Без ток обаче днес са 1,6 милиона души. 

За утре прокурорът на Крим Наталия Полонская свиква съвещание със силовите структури, на което се очаква да бъде решено да започне криминално разследване спрямо хората, организирали прекъсването на електрозахранването.

 

Въведен бе режим на тока и водата.