Началникът на френския генерален щаб каза днес, че не може да се очаква бърза победа на западните сили срещу Даеш. В същото време британският премиер Дейвид Камерън беше на път да присъедини военновъздушните сили на страната си към западната коалиция нанасяща въздушни удари в Сирия.

“Нама да има военна победа над Даеш в краткосрочен план", каза генерал Пиер дьо Вилие в интервю пред "Журнал дьо диманш". “Ние военните сме свикнали с дългите срокове, но хората ... искат бързи резултати. В Сирия и Ирак ние сме в сърцето на тоди парадокс. Всички знаят, че в края на краищата този конфликт ще бъде разрешен през дипломатически и политически канали".

Британският всекидневник "Телеграф" цитира източници от "Даунинг стрийт", че е все по-вероятно Камерън да спечели гласуване в Камарата на общините, който да оторизира въздушни удари в Сирия, които ще бъдат нанасяни от изтребители "Торнадо" на кралските военновъздушни сили.

В понеделник Камерън отива в Париж, за решаващи разговори по военната кампания в Сирия с френския президент Франсоа Оланд. В същото време руският президент Владимир Путин заминава са Иран за разговори във връзка с кризата.

След срещата с Камерън Оланд отлита за Вашингтон, където ще убеждава президента на САЩ Барак Обама да засили ударите срещу Даеш. Съществуващата коалиция вече има резолюция на Съвета за сигурност на ООН, позволяваща ѝ да използва "всичски средства".

Великобритания планира да купи 138 нови изтребители тип "стелт" за 12 милиарда лири (17 милиарда евро), които ще утроят огневата мощ на самолетоносачите ѝ. Очаква се министърът на финансите Джордж Озбърн да обяви днес разхода, а утре правителството да я представи в рамките на стратегическ преглед на отбраната и сигурността, пише "Телеграф".

Вестникът посочва и че военни експерти увещават Камерън да използва сухопътни войски, за да разгроми Даеш и да включи в операцията сирийски бежанци от лагерите около страната.

Бившият министър на отбраната Лайъм Фокс заявява също, че Камерън не бива да изключва сухопътна операция, но че тя трябва да стъпи върху международна коалиция като тази, която свали Саддам Хюсеин в Ирак.

Очаква се утре Камерън да обяви мерки за сигурност, включително изпращане на армията на улиците, в случай на "екстремно нападение" като тези в Париж, а министърът на отбраната Майкъл Фалън да обещае "по-голяма, по-силна отбрана за Великобритания, с повече кораби и самолети и повече войски готови за действие". Правителството ще увеличи разходите си за полицията и службите за сигурност.