"Молим се Салах да се предаде...Предпочитаме Салах да е в затвора, отколкото в гробището".

Това заяви току-що по държавната телевизия RTBF Мохамед Абдеслам, брат на издирвания ключов заподозрян белгийски гражданин сред парижките атентатори Салах Абдеслам.

Белгийската полиция и службите да сигурност са в хайка за издирване на последния, който по техни данни се върнал от париж с колан с експлозиви на 14 ноември, деня след атентатите.

Властите арестуваха двама негови спътници, които по негова молба са го докарали с кола от Париж до брюкселското предградие Лаакен. Оттам следите му се губят. Според телевизия RTL службите са засекли опит на Салах да се свърже със съзаклятници по скайп. Той казал, че иска да отиде в Сирия и се извинил на семейството си.

Един от арестуваните му спътници беше цитиран от адвокатката си Карин Кукле, че Салах по пътя бил много изнервен и бил готов да се самовзриви. Страхувал се от гнева на съзаклятниците си от Даеш, че не е направил това в Париж както по-големия си брат Брахим, който се взриви пред кафене на бул. "Волтер".

"Салах е много интелигентен. Мисля, че в последния момент е видял или е чул нещо, което го е разубедило и той е решил да не стига докрай в това, което прави", каза Мохамед Абдеслам. "Още нямаме всички елементи на разследването. Не знаем дали Салах е убивал хора".

Мохамед Салах беше сред първите арестувани н Белгия след парижките атентати. Малко след това съдия-следоветел го освободи, след като установи, че не е замесен. Той работи в службата за чужденци на предимно мюсюлманската община Моленбеек, откъдето произхожда семейството му - потомци на марокански имигранти. Брат му Салах пък е работил в общинската компания за градски транспорт STIB.

Мохамед Салах отрече някой в семейството да е знаел, че брат му Салах се е радикализирал и е бил следен от службата за държавна сигурност и че другият му брат Брахим е правил опит да отиде в Сирия.