Смъртта на 87 зрители на концерта на „Ийгълс ъф дет метъл“ в Париж е една от най-ужасяващите трагедии, разигравали се някога на рок форуми. Но не е единствената. Просто е последната от поредица събития, стрували живота или здравето на своите зрители.

Преди часове „Анонимните“ разпространиха данни за планирани от ИД днес атентати в САЩ, Индонезия, Италия, Ливан и отново в Париж. Избраните мишени отново са места за масови прояви, на които се очаква присъствието на хиляди участници. Световните демонстрации по борба в зала „Филипс Арена“ в Атланта, Джорджия, са сред новите цели на джихадистите, твърдят „Анонимните“. И още: масова демонстрация на феминистките в Париж, салон за игри, Рим и други градове, които се готвят за Коледа, концертът на американската хеви метъл банда Five Finger Death Puch в Индонезия, както и университетът „Холи Спирит“.

„Анонимните“ твърдят, че са предали данните от разкритията си на експерти по сигурността в избраните за удар държави.

Представяме ви някои от концертите с трагичен финал преди „Батаклан“.

 

Пожар в Букурещ, 30 октомври 2015 г.

 

Медици и пожарникари спасяват хората в клуб Colectiv.

Пожар по време на концерта на румънската хеви метъл група Goodbye To Gravity в букурещкия клуб Colectiv отне живота на 51 души, сред които и петима от музикантите. Оцеля само вокалистът Андрей Галют. Причина за пожара е неизправност в пиротехническата система на Goodbye To Gravity.

 

Вентилационна решетка в Сонам, 17 октомври 2014 г.

 

Пропадналата решетка в град Сонам, който се
намира на няколко километра южно от столицата Сеул

На концерт на групата 4Minutes в южнокорейския град Сонам загинаха 16 души. Вентилационната решетка, върху която били застанали, се счупила и паднали от 20-метрова височина.

 

Ураган в Белгия, 18 август 2011 г.

 

Последиците от урагана на фестивала „Пукелпоп"

На белгийския фестивал „Пукелпоп“ загинаха 5 души, а други 140 пострадаха. Нещастието беше предизвикано от силен вятър, който стовари върху публиката дървета, тенти и счупени осветителни мачти. През август 2015-а на същия фестивал се взриви газова бутилка в палатковия лагер. Няколко човека бяха откарани в болница.

 

Рухване на сцена в Индианаполис, 13 август 2011 г.

 

Трагедията в Индианаполис

Мощен порив на вятъра събори сцената върху зрителите, които очакваха шоуто на бандата Sugarland на панаир в американския град Индианаполис. Починаха 7 души, а 58 бяха ранени.

 

Масово сбиване в Миас, 29 август 2010 г.

 

17 души пострадаха при жестокия бой в Миас.

На рок фестивала „Торнадо“ в уралския град Миас няколко десетки души, въоръжени с бейзболни бухалки и шокови палки, нападнаха зрителите. Рани получиха 17 човека. Организатор на мелето се оказа предприемачът Роберт Назарян, впоследствие осъден на 6 години затвор. Заедно с него зад решетките бяха тикнати още 12 негови съучастници.

 

Убийство в Кълъмбъс, 8 декември 2004 г.

 

Почитатели палят свещи на лобното място на Даймбег Даръл.

На концерт в Кълъмбъс, щата Охайо, 25-годишният Нейтън Гейл застреля направо на сцената бившия китарист на групата „Пантера“ Даръл Ланс Абъд, известен с прякорите Даймънд Даръл и Даймбег Даръл. Гейл отне живота на още трима души и рани тежко други двама, преди да се самоубие. Той бил вманиачен фен на Pantera и смятал, че Даръл е виновен за разпадането на бандата.

 

Терористичен акт в Тушино, 5 юли 2003 г.

 

Трупове осеяха летище Тушино.

На рок фестивала „Криля“ край Тушинското летище в Москва жена камикадзе се самовзриви. Убити бяха 11 души, 60 бяха ранените. Терористичният акт не стана на терена, където зрителите тепърва се събирали, а в най-гъстата тълпа на входа.

 

Авария в Уест Уорик, 20 февруари 2003 г.

 

Началото на пожара в Уест Уорик, снимано от очевидец

На лайв на групата „Грейт Уайт“ в клуб The Station в американския град Уест Уорик загинаха 100 души, а ранените бяха над 230. Причина за трагедията е неизправност на пиротехническата машина. Част от хората се задушили до смърт от гъстия пушек, а други били стъпкани от тълпата, която панически се опитвала да напусне помещението.

 

Стъпкани в Роскилде, 30 юни 2000 г.

 

Девет души губят живота си на фестивала „Роскилде“.

„Пърл Джем“ изнасят концерт на рок фестивала „Роскилде“ в Дания. Подивялата тълпа, която се втурва към сцената, смазва до смърт 9 души. Други 26 са ранени.

 

Стълпотворение в Синсинати, 3 декември 1979 г.

 

Трупове лежат в зала "Ривърфронт Колизеум".

12 души загиват, стъпкани от тълпата, която се опитва да влезе на концерт на групата The Who в американския град Синсинати. Кметът на града забранява шоуто в зала „Ривърфронт Колизеум“ като превантивна мярка срещу безредици. Заради трагедията The Who отменят и следващия си концерт в Провидънс, Роуд Айлънд. Все пак събитието се провежда, но цели 33 години по-късно. През 2012-а рок ветераните обявиха голямо турне в Северна Америка, а една от датите, насрочена за февруари 2013-а, беше именно в Провидънс. Ръководството на залата, в която се проведе концертът, реши да се смятат за валидни билетите за несъстоялото се през 1979 г. шоу. Най-високата цена за пропуски тогава е била 14 долара, докато през февруари 2013-а билетите струваха от 57,50 до 127,50 долара.

 

Убийство на „Алтамонт“, 6 декември 1969 г.

 

Членове на Hell’s Angels налагат тълпата по време на концерта на „Ролинг Стоунс“.

„Ролинг Стоунс“ свирят на рок фестивала „Алтамонт“ в Калифорния, а рокерите от клуба Hell’s Angels изпълняват ролята на охранители. Именно те убиват 18-годишния чернокож зрител Мередит Хънтър. Младежът се приближил към сцената, но бил избутан грубо от членовете на Hell’s Angels. Малко по-късно Мередит отново направил опит да се доближи към подиума, извадил револвер и рокерът Алън Пасаро го намушкал смъртоносно с нож.

На фестивала „Алтамонт“ се случват още няколко нещастни случая. Форумът, обявен за „Новия Удсток“, става символ за края на хипи ерата.

Площад "Славейков"