56-годишният кмет на Буенос Айрес и бивш президент на футболния клуб "Бока Хуниорс" Маурисио Макри бе избран за президент на Аржентина.

Той победи кандидата на управляващата лява коалиция Даниел Сиоли, който бе подкрепян от досегашната президентка Кристина де Кирхнер. Първоначалните резултати показаха преднина с 53% за Макри срещу 47% за Сиоли. 

Либералът Макри обеща реформи и край на лявото управление на досегашната президентка Кристина де Кирхнер, но без реваншизъм. 

"Това е исторически ден, епохална промяна, която ще бъде прекрасна, без реваншизъм, нито разчистване на сметки", заяви Макри пред своите привърженици, събрани в конгресен център в Буенос Айрес.

Сиоли призна Макри за победител в президентските избори.

"Волята на народа избра нов президент, Маурисио Макри, когото току що поздравих по телефона и му пожелах успех, в името на доброто на нашата страна", каза Сиоли.

Лявата президентка Кристина де Кирхнер бе начело на третата икономика в Латинска Америка от 2007 г., след като пое президентския пост от съпруга си. Тя нямаше право да се кандидатира за трети последователен мандат.