Тази неделя Pfizer е получил одобрение от борда на директорите си за покупката на производителя на "Ботокс" Allergan за над $150 млрд., като така ще бъде създаден най-големият фармацевтичен производител в света, съобщи Ройтерс, като се позова на собствени източници. Официално и двете компании отказват коментар.

Сделката се очаква да предизвика политчески сътресения в САЩ, защото Pfizer ще премести централата си в Ирландия, където е базиран Allergan, за да намали корпоративния си данък.

Предвижда се за най-голямата досега сделка във фармацевтичния бранш Pfizer да плати с 11,3 от своите акции за една акция на Allergan, като ще има и директно парично участие, но то ще е под 10% от цялата стойност на сделката.

Главният изпълнителен директор на Pfizer Йън Рийд (62 г.) ще остане като ръководител на обединената компания. В същото време шефът на Allergan Брент Саундърс (45 г.), ще контролира интеграцията на двете фирми и ще ръководи оперативната дейност.

Според анализатори най-късно през 2017 г. новият фармацевтичен мастодонт ще се раздели на две компании - едната, която продава "маркови" лекарства с висока ценова премия, а другата ще произвежда по-евтини генерични лекарствени средства.

По-рано през годината Pfizer плати $15 млрд. за производителя на болнично оборудване и генерични лекарства Hospira. В същото време Allergan постигна споразумение да продаде собствения си портфейл от генерици на израелската компания Teva Pharmaceutical Industries за $40,5 млрд.